Anna Grusková: Schaulust

10. březen 2015

Rozhlasová hra ze života umělecké smetánky.

Poslouchejte na Vltavě 10. března 2015 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 16. března 2015.


Německé slovo Schaulust znamená rozkoš z dívání. Hra Anny Gruskové Schaulust popisuje průběh jakéhosi popremiérového divadelního večírku. Anna Grusková je česko-slovenská dramatička, divadelní a televizní dramaturgyně a překladatelka z němčiny, příležitostná herečka a režisérka. Vystudovala divadelní a filmovou vědu na Karlově univerzitě v Praze. Žije v Bratislavě.

Režisér Miroslav Buriánek o hře napsal: „Hra Anny Gruskové Schaulust podmaňuje a hněte smysly. Slovo rozněcuje představy. Situace je reálná - divadelní večírek. Postavy se tu rozněžněle, tu rozjíveně, tu s nostalgií štrachají v úzkostech, obsesích, frustracích, pochybnostech, zmarněných uměleckých ambicích. Aktéři korzují za zdí veřejné samoty, upnuti v korzetech svých bezútěšně nenaplněných citů.

Hra je mozaikou monologů, výhrků emocionálních stavů. Volný proud asociací je organizujícím principem impresivně laděné hry. Tato hra je akvárium, v němž se pohybují rybky - přiblíží se ke stěně, zazáří, zaskvějí se, sdělí své téma, nenaplněné ambice, frustrace, bolest, touhu a pak zase mizí... Schaulust jako rozkoš z dívání rozněcuje smysly, popichuje, jitří představivost. Proto poslech Schaulustu může přinést dráždivý a vzrušující prožitek.“


Účinkují: Andrea Černá, Pavel Kikinčuk, Pavel Pavlovský, Monika Švábová a Josef Nechutný

Autorka: Anna GruskováDramaturgie: Martin VelíšekRežie: Miroslav Buriánek

Natočeno v Plzni v roce 2006.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.