Anthony Burgess: Setkání ve Valladolidu

21. duben 2016
Hra pro tento večer

Williama Shakespeara a Miguela de Cervantese spojuje stejné datum úmrtí - 23. dubna 1616. Jak by ale mohlo vypadat jejich setkání? O tom vypráví hra britského spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 21. dubna 2016 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 27. dubna 2016.


Dva velcí renesanční básníci William Shakespeare a Miguel de Cervantes zemřeli ve stejný den 23. dubna 1616. Tuto sobotu si tedy připomeneme čtyřsté výročí jejich úmrtí.

03609335.jpeg

Kdyby se za svého života mohli potkat, jak by takové setkání vypadalo? Jak by hodnotili navzájem svou tvorbu, našli by společnou řeč v otázkách básnického umění a jeho smyslu? Nejen s těmito představami si pohrává britský spisovatel Anthony Burgess ve své hře Setkání ve Valladolidu.

Burgess, který byl mj. také výtečným znalcem klasické anglické literatury, se proslavil románem Mechanický pomeranč. V Setkání ve Valladolidu poslal Shakespeara a jeho hereckou skupinu do Španělska, jako součást výpravy, která má z pověření Jakuba I. Stuarta dohodnout vytoužený mír mezi oběma znepřátelenými mocnostmi. Může při sbližování katolického Španělska a protestantské Anglie sehrát pozitivní roli dílo dvou dobových literárních velikánů, o kterých se říká, že položili základy evropskému dramatu a románu?

03145280.jpeg

Osoby a obsazení: William Shakespeare (Viktor Preiss), Richard Burbage (Petr Štěpánek), Don Manuel de Pulgar Garganta (Michal Pavlata), Lope de Vega (Alois Švehlík), dr. Guzman, právní poradce mírové delegace (Jaroslav Konečný), valladolidský biskup (Radovan Lukavský), Miguel de Cervantes (Jiří Adamíra), hrabě z Rutlandu (Radúz Chmelík), sir Philip Spender (Rudolf Pellar), paní Anna Shakespearová (Blanka Bohdanová), paní Susanne Hallová (Jaroslava Obermaierová), doktor John Hall (Petr Pelzer) a další

Autor: Anthony Burgess Překlad: Rudolf Pellar a Luba PellarováDramaturgie: Josef HlavničkaRežie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 1991.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.