Anton Pavlovič Čechov: Souboj s kvartálem

2. září 2015

Povídka ruského klasika.

Poslouchejte na Vltavě 2. září 2015 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 8. září 2015.


Čechovův současník Maxim Gorkij napsal: „Když čteš povídky Antona Čechova, je ti jako jako ve smutný den pozdního podzimu, kdy je vzduch tak průzračný a tak ostře se v něm rýsují holé stromy, těsné domy, šediví lidé. Všechno je takové divné, opuštěné, nehybné a bezmocné ... Autorův rozum osvětluje jako podzimní slunce s krutým jasem rozbité cesty, křivé ulice, těsné a špinavé domy, ve kterých se zalykají nudou a leností malincí, ubozí lidé a naplňují tyto své domy nesmyslným, ospalým shonem.“

Povídka Souboj s kvartálem však tomuto zaběhanému klišé o melancholickém Čechovovi neodpovídá. Čechov pracuje mistrovsky s jediným přístupem, kterým je možno realitu Ruska paralyzovaného opilstvím a netečností přijmout. Je to samozřejmě humor. Ten, spolu s geniálním pozorovacím a charakterizačním talentem, je nerozlučnou součástí Čechovových dramat i povídek.


Čte: Igor Bareš

Autor: Anton Pavlovič Čechov Překlad: Libor Dvořák Připravila: Jiřina TejkalováRežie: Vlado Rusko

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.