Arthur Conan Doyle: Slavné případy Sherlocka Holmese

31. červenec 2015

Umírající detektiv. Velký detektiv a záhadný balíček.

Poslouchejte na Vltavě 31. července 2015 v 9:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 6. srpna 2015.


Proslulý detektiv Sherlock Holmes byl mužem mnoha talentů, v příběhu Umírající detektiv uplatnil velkou měrou i ten, který zapojoval do svého pátrání průběžně, a to talent herecký. Předstírat, hrát svou roli důsledně až do konce, a tak odhalit pachatele, i to může být účinná pátrací metoda. Sherlock díky ní tentokrát odhalí zákeřného pachatele vraždy, který svůj zločin dokoná biologickou zbraní.

Na počátku příběhu však vše vypadá poněkud jinak, protože vyděšený doktor Watson najde svého přítele ve velmi vážném zdravotním stavu. Vše nasvědčuje tomu, že se Sherlock při svých odvážných pátráních v opiových doupatech nakazil nějakou exotickou nemocí....

Literární ambice Arthura Conana Doyla směřovaly spíše k vážnému a historickému románu, a když v roce 1887 publikoval román Studie v šarlatové, neměl ani zdání, že právě uvedl do světa literatury jednu z nejslavnějších literárních postav všech dob, která i jemu zajistí nesmrtelnost. Sherlock Holmes, geniální detektiv, skvělý houslista, amatérský chemik a muž mnoha dalších umů stejně jako příležitostný kokainista a morfinista se stal jeho osudem.

Přes velkou popularitu u čtenářů nesl Conan Doyle nelibě, že ho velký detektiv odvádí od práce na vážných románech, a tak v roce 1893 v povídce Poslední případ sprovodil Holmese ze světa rukou génia zločinu profesora Moriartyho. To vzbudilo velkou nelibost čtenářů, kteří vyšli protestně do ulic, a Doyla za Holmesovo "zabití" pokárala i sama královna Victoria. Doyle však pevně odolával téměř celých 10 let. Sherlocka Holmese přivedl opět na scénu až v románu Pes Baskervillský (1901- 02), aby si však nezadal, koncipoval knihu jako „vzpomínkovou“. Až lukrativní honorářová nabídka z USA ho přiměla, aby Holmese definitivně vzkřísil v povídce Prázdný dům z roku 1893.

Kánon příběhů se Sherlockem Holmesem čítá čtyři romány a padesát šest povídek, ty se od doby svého vzniku těší neutuchajícímu zájmu čtenářů a staly se také výchozí základnou pro podivuhodnou vědu zvanou „holmesologie“. Další skupinou, která se k Sherlockovi stále navrací, jsou filmaři, scénáristé i divadelníci.

Doylovy příběhy byly nesčíslněkrát filmovány, dramatizovány i napodobovány. Výjimkou nejsou samozřejmě ani rozličná rozhlasová zpracování. Tento příběh je součástí minisérie, kterou natočil legendární režisér Jiří Horčička původně pro gramofonové desky a do slavné dvojice obsadil Miloše Kopeckého a Rudolfa Hrušínské staršího.


Osoby a obsazení: Sherlock Holmes (Miloš Kopecký), doktor Watson (Rudolf Hrušínský), paní Hudsonová (Nelly Gaierová), inspektor Morton (Jan Maršálek) a Smith (Rudolf Pellar)

Autor: Arthur Conan Doyle Překlad: Eva KondrysováDramaturgie: Jarmila Konrádová a Jiří ŠrámekDramatizace: Jan VedralHudba: Čeněk PavlíkRežie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1989.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.