Asko Sahlberg: Styk

Komorní psychologické drama o touze po lidském sblížení se odehrává ve vypjaté situaci v Helsinkách, za mrazivého února 1944.

Sedmidílnou četbu na pokračování z knihy finského autora poslouchejte na Vltavě od 27. února 2015 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Finský spisovatel Asko Sahlberg (nar. 1964) se narodil roku 1964 v Heinole. Po maturitě na gymnáziu vyzkoušel práci novináře, reklamního textaře, redaktora a vydavatele časopisu. Světem médií byl ale znechucen, takže na počátku devadesátých let se několik let toulal po Finsku. Dělal, co se namanulo, například ošetřovatele v psychiatrické léčebně nebo v pečovatelském domě pro lidi s handicapem.

Na podzim roku 1996 odjel do Švédska, znovu žil z příležitostných prací a teprve tam začal uskutečňovat svůj sen stát se spisovatelem. Jeho prvotina, román Hlas tmy (2000), překvapila čtenáře i kritiky svou vyzrálostí.

Sahlberg v příběhu zachytil problém člověka, který se ocitá v cizí zemi a obklopen cizí kulturou i jazykem ztrácí pojítka k vlastní minulosti. Poté vydal román Zbloudilí, plný násilí, zločinu a beznaděje. Prostřednictvím ústřední dvojice z okraje společnosti rozebírá podstatu morálky, jakož i příčiny a důsledky správné či nesprávné volby. Zlo v lidech je podle něho relativní, jakýkoli čin sice lze odsoudit, ale veškeré lidské soudy ve jménu morálky jsou přinejmenším stejně zpochybnitelné – „někdy se prostě nevede, a to může potkat každého“.

Téma člověka na okraji je ostatně důležité v celé autorově tvorbě. V roce 2002 na sebe upozornil novelou Pírko. Odvážně tu experimentuje s jazykem a nahlíží tak na svět očima mentálně postiženého člověka. V roce 2004 vydal svůj doposud nejrozsáhlejší román Doubrava, v němž představuje vlastní pohled na finskou občanskou válku.

Tématu války se věnoval i v následujících letech. „Válka je pro spisovatele přínosné téma v tom smyslu, že tehdy se lidské vlastnosti vyhrocují, lidskost se ocitá na ostří nože. Válka pomáhá spisovateli i čtenáři vidět člověka svým způsobem nahého,“ říká autor.

Novela Styk nabízí komorní psychologické drama o touze po lidském sblížení ve válečném čase, tedy ve vypjaté situaci. Zároveň se pokouší nalézt odpověď na otázku, kudy vede hranice mezi tím, co je a co už není morální, a nakolik se tato hranice posouvá v závislosti na daných okolnostech.

Příběh se odehrává v Helsinkách, za mrazivého února 1944. Náhodné setkání přivede muže a ženu do mužova bytu v centru, a přestože je vyhlášen letecký poplach a nad město se dunivě blíží sovětské bombardéry, dvojice setrvá vzdor smrtelné hrozbě v ložnici v nejvyšším patře honosného domu. Oba mají své důvody, proč pohrdat vlastním osudem. Oba hodně ztratili. Oba mají svá tajemství a oba prostřednictvím nesmělých dotyků hledají především sebe sama, své já ztracené ve vřavě válečných let a hledají únik ze své osamělosti.


Účinkují: Kamil Halbich a Jana Stryková

Autor: Asko Sahlberg Z vlastního překladu připravil: Vladimír PiskořRežie: Petr Mančal

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.