Jiří Stránský: Bílé apartmá. Příběh politického vězně, kterému zhořkne splněný sen

17. listopad 2023

Bílé apartmá, to je název jedné z nejznámějších povídek spisovatele a bývalého politického vězně Jiřího Stránského. Neskrývá se kupodivu v luxusním hotelu, ale vězňové tak přezdívají marodce v komunistickém lágru. Když se jednomu z nich splní sen a v „bílém apartmá“ se na několik dní ocitne, zažije nepříjemné překvapení... Reprízu vysílá Český rozhlas Vltava v pátek 17. listopadu, v Den boje za svobodu a demokracii. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudební improvizace: Petr Šplíchal
Dramatizace: Josef Henke
Osoby a obsazení: Míla (Jan Šťastný), Franta zvaný Svatý Petr - lapiduch (Josef Somr), Jarda (Ivan Gübel), Luboš (Miroslav Středa), Vašek (Jiří Schwarz), Mirek (Lukáš Vaculík), Radek (Ivan Jiřík), doktor (Jaroslav Satoranský), Tonda Pažout (Jaroslav Kepka), Einstein (Luboš Bíža), hlasy (Tomáš Pergl, Josef Plechatý, Jiří Litoš a Petr Šplíchal), velitel baráku (Miloš Rozhoň), Pingl, též Tatíček Hladík, náčelník tábora (Stanislav Oubram), Schöne Pepi, osvětový důstojník (Vladimír Fišer) a další
Dramaturgie: Jana Paterová
Natočeno: 1999

Spisovatel, scenárista, dramatik, překladatel a básník Jiří Stránský (1931–2019) byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na osm let – ty prožil v komunistických pracovních lágrech.

Poznal tam příběhy mužů nepohodlných tehdejší komunistické moci, odsouzených k mnohaletým trestům. V prostředí lágrů a kriminálů padesátých let se odehrávají povídky ze sbírky Štěstí, mezi ně se řadí i Bílé apartmá.

Josef Henke
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související