Bleskový Kabinet - rozhlasové inscenace vytvořené v rámci unikátního experimentu

5. říjen 2015

Tři autoři, tři tvůrčí týmy, tři rozhlasové inscenace ve třech týdnech. Tak lze ve zkratce shrnout nový projekt Bleskový Kabinet připravovaný pro Český rozhlas Vltava.

Tři nové rozhlasové inscenace vysíláme 9., 16. a 23. října od 9:30.Po odvysílání se objeví k poslechu na webu Hry a literatura.

První z tvůrčích týmů začal svou práci na nové rozhlasové inscenaci v pátek 2. října pročtením ranního tisku, ve kterém nalezl pro sebe nejinspirativnější článek. Ten se stal tématem budoucí inscenace. Rozhodně však nejde o události či aféry z prvních stran, impulsem může být i docela okrajová zpráva či kuriozita. V dalších dnech pak na základě zvoleného článku vznikne text či struktura příštího zvukového tvaru, následně se natočí spolu s přizvanými herci a připraví do podoby krátké rozhlasové hry. Odvysílá se přesně za týden od prvního otevření novin v pátečním dopoledním pořadu Kabinet na stanici Vltava. A v tu chvíli přebírá štafetu další tým, noří se do stránek denního tisku a vstupuje do naznačeného procesu…

03485052.jpeg

Je zřejmé, že pro všechny zúčastněné půjde o práci vyžadující nejen dostatek invence, ale i pevné nervy a patřičný nadhled – ovšem s přesvědčením, že pro posluchače může být zajímavý nejen výsledek, ale i samotný proces vzniku. Proto také projekty podobného druhu s úspěchem zařazují do svého vysílání různá evropská rádia včetně britské BBC.

03485367.jpeg

A kteří tvůrci jsou do projektu Bleskový Kabinet zapojeni? 2. října startuje tým Petra Vodičky, který v tomto případě zastane úlohu autora i režiséra; spolupracovat bude s dramaturgyní Kateřinou Rathouskou, o zvukový design se postará Ondřej Gášek (aka Aleff). Petr Vodička se v Českém rozhlase podílí na tvorbě minutových her, pohádek i rozhlasových inscenací – autorsky i režijně je podepsán mimo jiné pod úspěšnou hrou pro děti Babu a papoušek či nejnověji pod humornou fantazií z rozhlasového prostředí Hlasový umělec.

03485369.jpeg

Jako druzí autoři se představí Milan Šotek a Jiří Suchý z Tábora. Ač je jeden z nich vlastní profesí dramaturg a druhý herec, oba aktivně píší dramatické texty a vzájemnou tvůrčí spolupráci, pohotovost i schopnost improvizace mají vyzkoušenou v rámci dlouholetého společného působení v divadelním sdružení Cabaret Calembour. Spolu s nimi připraví druhý Kabinet režisérka Martina Schlegelová, dramaturgyně Renata Venclová a zvukový designér Ladislav Železný.

Jako třetí usednou k novinám a následně do studia autorka Eva Blechová s režisérkou Natálií Deákovou, dramaturgyní Klárou Novotnou a designérem Filipem Skuhrovcem. Eva Blechová právě ukončuje doktorské studium na DAMU u prof. Vyskočila, pro Český rozhlas připravuje dokumenty a krátké hry. Natália Deáková je bývalou kmenovou režisérkou ČRo a nyní působí na pozici uměleckého šéfa v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

Nejzajímavější informace z přípravy inscenací Bleskového Kabinetu budou průběžně zveřejňovány ve vysílání a na webových stránkách stanice Český rozhlas Vltava.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.