Božena Němcová: Divá Bára

Pětidílná četba na pokračování z povídky české spisovatelky.

Poslouchejte na Vltavě od 29. května 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a četba. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.


Autorka povídek, publicistika, sběratelka a autorka pohádek Božena Němcová (dívčím jménem Barbora Panklová, 1820-1862) byla v roce 1837 provdána za úředníka finanční stráže Josefa Němce. Manžel byl často překládán, spolu s ním a s dětmi pobývala na řadě míst. V roce 1861 se Němcová s manželem definitivně rozešla a odcestovala do Litomyšle s úmyslem redigovat své spisy, ale to se jí už nepodařilo.

V jejích prózách se často uplatňuje jen minimální dějová zápletka, jež slouží sepětí postavy s prostředím nebo porovnání hodnotových norem. Podobně je tomu i v povídce Divá Bára (1856), v níž je hlavní postavou dívka, která je vzhledem i povahou jiná, než jsou ostatní vesnická děvčata. Bára vyrůstala bez matky a říkalo se, že její domov kdysi navštívila polednice. Dívka byla fyzicky neobyčejně silná a měla dobré srdce, což se projevilo v hlavní dějové zápletce.


Autor: Božena Němcová Připravila a čte: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2008.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.