Café Babar

28. únor 2016

Poezie sanfranciských básníků s hudbou Milese Davise a dalších jazzových improvizátorů.

Poslouchejte na Vltavě 28. února 2016 ve 14:00.


Souzvuk představí americké básníky, kteří na sklonku 20. století pořádali autorská čtení v sanfranciském baru Cafe Babar. Nenechávali se svazovat básnickými formami ani ideovými prohlášeními. Společenství Babarů vzniklo z individuální nutnosti vyjevit ostatním svůj pohled na svět, sdílet s nimi své mnohdy intimní problémy a tak snad pomoci sobě i lidem z publika. Společným znakem těchto velmi různorodých básníků je odpor k akademičnosti a nedůvěra k velkým nakladatelstvím.

V básních „Babaristů“ hlučí život, problémy, láska, sex, chudoba a celá realita, ve které se zmítají. Jejich poetika, pokud nějaká existuje, je dravá, burácející pravdu, taková, že skutečně nehladí po duši, „nepísmenkuje“, „neláskuje“. Je to chladné nelichotivé zrcadlo, často i velmi hyperbolizované. Netvoří básnické obrazy, jen hrubozrnný život okomentovaný v krátkých řádcích.


Účinkují: Marcela Haspeklová, Jakub Doubrava a Martin Hruška

Připravila: Petra HynčíkováRežie: Jakub Doubrava

Natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura ve studiu Českého rozhlasu Plzeň.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.