Charles Dickens: Oliver Twist

22. prosinec 2014

Oliver Twist je jedním z prvních sociálních románů 19. století (vyšel roku 1838) a jedním z nejznámějších děl Charlese Dickense. V nadcházejícím vánočním čase ji můžete mimořádně poslouchat na webu Českého rozhlasu Vltava.

Mimořádnou vánoční četbu poslouchejte on-line od 22. prosince 2014 na stránce Hry a literatura.


K napsání díla vedla spisovatele i potřeba kritizovat a literárně zobrazit důsledky změny chudinského zákona v roce 1834. Tento zákon zrušil chudobince při jednotlivých farnostech a zavedl centralizovaný systém, který vedl ke korupci a rozkrádání prostředků pro chudé a k velmi krutému zacházení s obyvateli těch zařízení.

Dickens v románu ukazuje různé podoby obchodu s chudobou, přičemž zlodějská banda v Londýně není v tomto zrcadle o nic horší než rádoby počestní pokrytci, okrádající chudinské instituce.

Oliver Twist, chlapec neznámých rodičů, vychovávaný v jednom z těchto chudobinců. Je odsud zvyklý jen na bezpráví, ústrky, hlad a krutost, stane se dokonce na čas členem zločinecké bandy. V jeho osudu je ale zapsáno tajemství dobrého původu, dědictví a happy end: koneckonců Dickens publikoval román na pokračování v novinových přílohách jako čtení pro všechny čtenářské vrstvy.

Rozhlasová četba na pokračování z tohoto raného Dickensova románu vrací do popředí postavu autora, vypravěče i komentátora příběhu, jenž se stává i hercem vedlejších postav a aktivním účastníkem děje.


autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka