Christian Giudicelli: Kolečko po závodní dráze

10. listopad 2015

Učitel Chris na životní dráhu vyběhl jako nadějný favorit. Jaká bude situace v cílové rovince? Tragikomedie o životních očekáváních.

Poslouchejte na Vltavě 10. listopadu 2015 ve 22:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 16. listopadu 2015.


Hra francouzského autora nemá se sportovním prostředím nic společného. I když se to podle titulku může zdát. Ovál na atletickém stadionu a běh závodníků od výstřelu startovní pistole po cílovou pásku slouží jen jako metafora pro zachycení lidského života.

Hlavní hrdina Giudicelliho hry - učitel Chris - vyběhl na životní dráhu jako nadějný favorit. Chlapec ze středostavovské pařížské rodiny je od malička utvrzován rodiči, že je výjimečným talentem, kterého čeká závratná kariéra a vysoké společenské uznání. S běžným životem je maminčin mazánek a školní premiant Chris konfrontován jenom díky přátelství s proletářským chlapcem Patem, které přes otcovy zákazy přetrvá celý život.

02636931.jpeg

Velké Chrisovy životní plány všechny postupně ztroskotají. Místo vytoužené dráhy slavného spisovatele nakonec skončí jako řadový učitel s tuctovým osudem příslušníka střední třídy. Život Chrise sledujeme prostřednictvím jeho vlastního vyprávění od narození až do smrti. K čemu Christian Giudicelli ve své hře míří, je zřejmé. Sledujeme příběh o životě, který nenaplnil očekávání, abychom si uvědomili, že život má takový smysl, jaký mu dáme.


Účinkují: Jan Hartl, Martin Myšička, Jana Stryková, Taťjana Medvecká, Jan Cina, Petra Špalková, Ivan Řezáč, Václav Vydra, Marek Holý, Matěj Převrátil, Mikuláš Převrátil, Tomáš Novotný, Anna Theimerová, Zdeněk Maryška, Adam Ernest, Jitka Jirsová, Antonín Hardt, Elizaveta Shvachko, Dana Pešková, Eliška Boušková, Jindřich Skokan, Sebastian Vopěnka, Vojtěch Jiří Podrazil, Vít Říha, Dana Reichová, Vanda Chaloupková, Alena Bazalová, Jiří Knot, Bedřich Švácha, Tomáš Pergl a Petr Šplíchal

03025820.jpeg

Autor: Christian GiudicelliPřeklad: Jan CimickýRozhlasová úprava a dramaturgie: Václava LedvinkováHudba: Kryštof MarekRežie: Dimitrij Dudík

Natočeno v roce 2014.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.