Clare Dwyer Hogg: Sbohem

21. červenec 2015

Příběh o zradě, přiznání a absenci vykoupení. John, žijící na irském venkově spořádaný život, skrývá dávnou vinu.

Poslouchejte na Vltavě 21. července 2015 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 27. července 2015.


Příběh o vině, zradě a absenci vykoupení, zasazený do drsného Irska, které nikoho nešetří. Přestože geograficky vzdálený, je nám osud Johna více než blízký. Na první pohled spořádaný muž a správný chlap se ukazuje jako celoživotní donašeč.

John, který se skryl před světem, žije v opuštěné chatě pronásledován pocity viny. V jeho představách se zhmotňují dvě postavy a přicházejí, aby mu připomenuly klíčové momenty jeho života a vysmívaly se mu za to, co udělal. Tyto zkušenosti Johna přimějí, aby o své minulosti konečně řekl pravdu i své ženě Ann, která dosud žila v nevědomosti ve šťastném manželství. Dočká se John odpuštění? Dokáže se Ann vypořádat se strašlivou skutečností a vrátit se zpět ke svým dětem a vnoučatům do běžného života? Co vlastně John způsobil? A co ho k jeho jednání přivedlo? Hra sice čerpá z nedávné irské historie, ale dějinné souvislosti používá pouze jako odrazový můstek k hluboce lidskému příběhu, který je srozumitelný a silný i bez znalosti geopolitických souvislostí.

Mladá britská autorka Clare Dwyer Hogg působí jako novinářka a zabývá se mj. lidskými právy. Vyrostla v severním Irsku a hru inspirovanou skutečnou událostí napsala v roce 2012 původně pro divadlo. O rok později ji nastudovalo BBC Radio 3 a snímek nominovalo na mezinárodní festival Prix Europa 2013.


Osoby a obsazení: John (Svatopluk Skopal), Ann (Taťjana Medvecká), Patrick (Kamil Halbich) a Mark (Filip Kaňkovský)

Autorka: Clare Dwyer Hogg Překlad: Petra MertinováDramaturgie: Zuzana VojtíškováZvuk: Jitka KundrumováRežie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2015.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.