Čtyři povídky současných slovenských autorů

26. říjen 2015

V dopolední řadě Kabinet nabízíme pohled do tvorby současných slovenských autorů.

Poslouchejte na Vltavě v týdnu od 26. do 29. října. Po odvysílání se povídky objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Márius Kopcsay je spisovatelem i publicistou, psal pro český Týden a byl šéfredaktorem společného česko-slovenského časopisu Mosty. Jeho povídka Létající topoly se ostatně odehrává mezi Bratislavou a Brnem.

Z překladu Šárky a Miroslava Zelinských připravila Jiřina Tejkalová. V režii Martiny Schlegelové čte Tomáš Kobr.

Dušan Dušek patří mezi slovenské mistry moderní prózy, je také autorem filmových scénářů, například k filmu Ja milujem, ty miluješ režiséra Dušana Hanáka. Vystudoval geologii a chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Komenského. Od roku 1979 se profesionálně věnuje literární tvorbě a vyučuje v Ateliéru scenáristické tvorby na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě. Z jeho tvorby jsme zařadili povídku Dúšek.

Připravil Libor Magdoň, čte Peter Gábor. V režii Tomáše Jirmana natočeno v ostravském studiu.

Monika Kompaníková je výtvarnice a na jejím způsobu psaní je vizuální vnímání patrné. Povídka Miesto pre samotu je plná zvukomalebných slov, která evokují starý, chátrající dům.

Ze stejnojmenné debutové sbírky připravila Jiřina Tejkalová. Čte Zuzana Kronerová v režii Vlada Ruska.

Danielu Kapitáňovou znají čtenáři pod pseudonymem Samko Tále. Pod tímto jménem okouzlila svérázným humorem svého vypravěče, retardovaného hrobníka z Knihy o hřbitově. Její povídka 1920 - 1996 je napsaná podobně: jako groteskní dopis na rozloučenou, v němž se na osudu jednoho obyčejného člověka ukáže běh slovenských dějin.

Připravil a v ostravském studiu režíroval Miloslav Zelinský. Čte Norbert Lichý.


Pořady jsou součástí projektu Česko-slovenský týden.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.