Cyklus Hörspiel pokračuje rozhlasovou hrou Bertolta Brechta

13. září 2011

Lukullův výslech německého dramatika Bertolta Brechta se odehrává na půdě starověkého Říma. Jeho ulicemi právě projíždí velkolepý smuteční průvod, aby uctil památku právě zesnulého vojevůdce Lukulla.

Pompézní akt kolorují oficiální komentáře pořadatelů, ale i prosté výpovědi obyčejných obyvatel země. Ve stejné době stojí zesnulý dobyvatel Lukullus před výslechem, po kterém se rozhodne, má-li nárok vstoupit do říše blaženosti nebo bude svržen do podsvětí. Brechtova hra se zaměřuje na problematiku skutečných zásluh o veřejné blaho a na iluzi o prospěšných činech. Pomocí zcizovacích efektů – v této hře komentářů lidí zúčastněných na oslavě organizované státem – vytváří kontrast k „soudnímu dramatu“, které se odehrává mimo pozemský svět.

Důležitou součástí inscenace Vladimíra Vozáka, kterou natočil v roce 1960 v brněnském studiu Českého rozhlasu, jsou opulentní hudební a pěvecké party skladatele Josefa Berga. V hlavních rolích inscenace účinkovali Otakar Dadák, Štěpán Zemánek a Arnošt Navrátil.

Po odvysílání najdete hru po dobu jednoho týdne k poslechu na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.