Cyklus Hörspiel uvádí Knoflíky Ilse Aichingerové

11. říjen 2011

Rozhlasová hra Knoflíky významné rakouské spisovatelky Ilse Aichingerové vypráví příběh mladé dívky uprostřed světa, z něhož se vytrácí lidskost. V hlavních rolích uslyšíte Janu Paulovou, Jana Šťastného a Taťjanu Medveckou.

Ilse Aichingerová je významná rakouská spisovatelka narozená 1.11.1921 ve Vídni. Za 2.světové války vykonávala ve Vídni tzv. "povinnou službu", teprve po r. 1945 mohla vzhledem ke svému původu začít studovat medicínu, kterou však nedokončila. Pracovala jako lektorka ve Vídni, ve Frankfurtu, na umělecké vysoké škole v Ulmu. V letech 1935-72 žila v manželství se spisovatelem Günterem Eichem. Debutovala r. 1948 románem Die große Hoffnung. Již v této prvotině je patrný základní styl její budoucí tvorby: osoby a události se vymykají z časových a reálných kontextů a existují v jakési vlastní skutečnosti, podobně jako např. u Becketta a Ionesca.

V pozdějších hlavně prozaických dílech omezuje symboličnost a více se soustřeďuje na čistě jazykové prostředky; logika popisovaných skutečností je narušena, její místo zaujímá surrealita. Jazyková stránka díla je přitom přesná a realistická. V r. 1966 podnikla velkou cestu po Africe a 1967 po Spojených státech, čtyři roky žila v Německu, od r. 1988 žije opět ve Vídni. Aichingerová patří mezi významné členy Skupiny 47. Je nositelkou mnoha literárních cen, např.: Literární cena Skupiny 47, Brémská literární ceny, Rakouská státní cena, Immermannova cena, Petrarcova cena, Kafkova cena, Evropská literární cena Evropské unie aj.

Její rozhlasová hra Knoflíky vypráví příběh mladé dívky uprostřed světa, z něhož se vytrácí lidskost. Na Českém rozhlase 3 Vltava si ji můžete poslechnout v úterý 11. 10. 2011 od 21.30 hodin v rámci cyklu Hőrspiel, v němž jsou představovány původní německy psané rozhlasové hry. V roce 1994 natočil hru Ilse Aichingerové režisér Jiří Horčička, v hlavních rolích uslyšíte Janu Paulovou, Jana Šťastného a Taťjanu Medveckou.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio