Cyklus Vinohradská 12 pokračuje hrou Martina Františáka

29. listopad 2011

Hlavní hrdina rozhlasové hry Martin Františáka Dva chlapi za město, emigrant Jan, žije na Ostrově v pozici trpěného cizince, který sice může vykonávat svou práci, ale musí se přitom spoléhat na pomoc „rodiny“ krajanů. Že ta pomoc má velmi svérázná a hlavně nepsaná pravidla tuší. Jejich veškerý dosah ale pozná právě až během tohoto příběhu. Je to hra o lásce, přátelství i zradě a ceně, kterou je za ně potřeba zaplatit. Inscenaci hry Dva chlapi za město připravila režisérka Hana Kofránková s Ivanem Trojanem a Ladislavem Frejem v hlavních rolích. Český rozhlas 3 – Vltava ji uvede 29. 11. ve 21:30 jako další pokračování projektu Vinohradská 12.

„Milá Nino, přivstanul jsem před svítáním. Naše kajuta se všemocně pohupuje a kývá. Těch několik talířů předrncává o hrany hrnce a řetěz skřípe ode rzi a soli. Strýc začal ze sna pokřikovat sprostě jako teta. Nedivím se mu. Každý v nás pozná cizince. Chodíme do práce a mezi lidi… Rok bez vás byl dlouhý a každý měsíc trne. Myslím na zahradu, na jedlová okna, jabloně a bílou zeď nad kuchyní. Modré mořidlo dejte na trám vedle dveří ... A pořiďte si nového psa, když ještě nejsem doma.“

00669659.jpeg

Takto začíná původní rozhlasová hra Martina Františáka „Dva chlapi za město“. Je to dopis hlavního hrdiny, který píše své ženě do vzdáleného domova. Žije totiž na Ostrově, v pozici trpěného cizince, který sice může vykonávat svou práci, ale musí se přitom spoléhat na pomoc „rodiny“ krajanů. Že ta pomoc má velmi svérázná a hlavně nepsaná pravidla tuší. Jejich veškerý dosah ale pozná právě až během tohoto příběhu. Hra je psaná poetickým jazykem, svým dějem a výstavbou postav si zároveň pohrává s romantizující poetikou drsných příběhů z polosvěta. Je to hra o lásce, přátelství i zradě a ceně, kterou je za ně potřeba zaplatit.

02492975.jpeg

Martin Františák se narodil 5. března 1974 ve Valašském Meziříčí, své první umělecké uplatnění našel jako textař a performer v několika undergroundových seskupeních. Vystudoval divadelní fakultu JAMU v Brně, obor dramatická výchova, poté, co by student Arnošta Goldflama činoherní režii. Má za sebou řadu pohostinských režií v divadlech po celé České republice. Byl spoluzakladatelem a posléze šéfrežisérem brněnského divadla Polárka. V současné době je uměleckým šéfem divadla Petra Bezruče v Ostravě.

Jeho dramatickou prvotinu - hru Doma uvedlo Národní divadlo v Praze. To chystá na jaro uvedení jeho další hry Karla v režii Jana Kačera. Pro Českou televizi režíroval cyklus pořadů Česko jedna báseň. Je vůdčí uměleckou osobností oceňovaného amatérského divadelního souboru Jana Honsy v Karolince. Rozhlasový debut má za sebou v ostravském studiu, kde režíroval vlastní hru Tvůj děda, kterou uvedl Český rozhlas 3 – Vltava v říjnu roku 2009 v cyklu Hry a dokumenty nové generace.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio