Czesław Miłosz: Údolí Issy (12 částí)

Četba na pokračování z románu polského básníka a prozaika, nositele Nobelovy ceny Czesława Miłosze, ve kterém se vrací do krajiny svého dětství na Litvě. Vzpomínky na Litvu z dob mezi válkami, na soužití lidí různých národností i náboženství, kteří žili v úzké symbióze s úchvatnou a nenapodobitelnou přírodou, byly básníkovou celoživotní inspirací.

Román Údolí Issy psal Czesław Miłosz v roce 1955, už jako autor čtyř básnických sbírek, eseje Zotročený duch a kritické analýzy komunistického převratu v Polsku Dobytí moci, v níž vysvětluje, proč se v roce 1951 rozhodl odejít do emigrace. Dětský hrdina Miłoszovy vzpomínkové knihy Tomáš vyrůstá na Litvě v rodině polského šlechtice mezi Poláky, Litevci, Židy a Rusy. Vnímavého chlapce, jehož životní názory utvářejí laskavý dědeček a svérázná babička, fascinují neobvyklé osudy lidí z nejbližšího okolí. Silným dojmem na něj působí také ještě živé lidové zvyky a pověry, stejně jako podmanivá litevská příroda, jejímž krásám dává Czesław Miłosz až symbolický ráz. Obraz rodné Litvy a jejích obyvatel, který autor čtenáři předkládá však není idylickým románem o zašlém ráji dětství, zachycuje také doutnající problémy a konflikty v soužití odlišných národností i kultur. Litva Miłoszova dětství je s vypuknutím druhé světové války a s nástupem komunismu odsouzena k zániku.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování z románu Czesława Miłosze Údolí Issy uvádíme ke 100. výročí básníkova narození (30.6. 1911). Z překladu Heleny Stachové ji připravil Jiří Červenka, v režii Markéty Jahodové účinkuje Vasil Fridrich.

Nalaďte si i další pořady, které ke 100. výročí narození Czesława Miłosze vysílá na přelomu června a července Český rozhlas 3 - Vltava:26.6. 14:00 Výročí týdne (připravil Josef Mlejnek)29.6. - 1.7. 10:00 Psáno kurzívou Vilno a Vilnius (připravil Josef Vondráček)1.7. 20:00 Páteční večer (připravili Josef Šubrt a Miloš Doležal)

autor: ČRo Vltava
Spustit audio