D. C. Jackson: Můj romantický příběh

10. únor 2015

Rozhlasová adaptace komedie o vážných věcech. Je život singles zábavný nebo frustrující? A co si počít po třicítce?

Poslouchejte na Vltavě 10. února 2015 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 16. února 2015.


„Chcete vědět, kde se lidé potkávají? Povím vám to. Pokud jste si někoho nenašli ještě před promocí, oženíte se nejspíš s nějakou krávou z práce.“

Když se v roce 2013 udělovaly ceny Thálie a ceny Alfréda Radoka, dostala Tereza Vilišová za roli Amy v hořké komedii Můj romantickýpříběh, obě. Bylo tedy jasné, že Tereza Vilišová bude i rozhlasovou Amy. Přesněji řečeno výkon Terezy Vilišovéna jevišti byl inspirací k práci na rozhlasové adaptaci dnes slavné hry.

Skotskému dramatikovi D. C. Jacksonovi je 34 let a jeho zatím nejúspěšnější hra Můj romantický příběh, poprvé uvedena v roce 2010, stačila zazářit na jevištích v Edinburgu, v Londýně, v divadlech v Austrálii, Německu, Řecku, Srbsku, Slovinsku, Švédsku, USA i v Japonsku, Francii nebo Číně.

Nevšední zájem inscenátorů a tak velkou přízeň publika si text vysloužil svým tématem, kterým je život dnešních singles třicátníků. Jsou totiž, zdá se, všude, stali se civilizačním fenoménem. Singles žijí sami, na partnerství nemají čas ani chuť a do manželství se nehrnou. Deprese z frustrující samoty je sice občas dožene, ale průnik do soukromí a nepříjemný pocit zodpovědnosti za někoho jiného než za sebe se ukážou být mnohem horší variantou.

Vyvolávají situace, na které nejsou naši hrdinové připraveni, které na ně kladou osobnostní nároky a před kterými je lépe prchnout. Jackson o vážných věcech píše dobře odposlouchaným jazykem věčně nedospělé generace s neuvěřitelnou lehkostí a vtipem, ale hlaholivý smích se nenápadně mění v úsměv, až i ten, v posledním ze tří dějství, postupně tuhne na rtech.

Milostný příběh z kanceláře je vyprávěn z pohledu Amyina přítele Tomyho - partnerem Terezy Vilišové je neméně vynikající Vladimír Polák - , pak z pohledu Amy a nakonec jsme svědky jakéhosi pokusu o objektivitu a sebepoznání. Happy end ale nečekejte, je to prostě příběh ze života.


Účinkují: Tereza Vilišová, Vladimír Polák, Josef Kaluža, Markéta Haroková, Zuzana Truplová, Alena Sasínová-Polarczyk, Alexandra Gasnárková, Renáta Klemensová, Jan Fišar a Petra Lorencová

Autor: D. C. Jackson
Překlad: Jakub Škorpil
Připravila: Eva Lenartová
Autor scénické hudby: Nikos Engonidis
Režie: Petr Gábor

Natočeno v roce 2014 ostravském studiu Českého rozhlasu.

autor: ele
Spustit audio