Daniela Fischerová: Zapřený Albert aneb Příběh o žalu a lži

7. únor 2023

Reprízu příběhu o muži, který se na životní křižovatce rozpomíná na krutý zážitek z dětství, vysíláme k příležitosti 75. narozenin autorky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Albert Brixi (Eduard Cupák), Albert Brixi osmiletý (Petr Hotmar), Albert Kaftan (Marek Tomažič), Albert Brixi otec (Jiří Adamíra), Růža (Jorga Kotrbová), recepční (Svatopluk Beneš) a telefonistka (Drahomíra Fialková)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 1989

Ústřední postavou příběhu plného paradoxů, ve kterém na sebe fatálně narazí milosrdná lež dospělých a neschopnost dítěte pochopit plnou pravdu, je Albert Brixi. Jako dospělý muž se ve vzpomínkách vrací do roku 1942 a vypráví krutý zážitek z vlastního dětství. Připomíná si ho ve chvíli, kdy stojí před rozhodnutím, zda přijme odpovědnost za dítě, které se má narodit.

Dramatičku a spisovatelku Danielu Fischerovou ctí rozhlas jako jednoho z autorů, kteří se v posledních třiceti letech významně zasloužili o rozvoj královské disciplíny – rozhlasové hry. Její díla od počátku získávala právem pozornost posluchačů i prestižní ocenění doma i ve světě.

„Rozhlasová hra je nejkrásnější a zároveň nejtěžší žánr, který jsem kdy zkusila. Jen ten, kdo to sám dělá, ví, jak těžké je odvyprávět příběh jen prostřednictvím hlasů. V divadle hercům pomáhá kostým, rekvizita, scénografie, světlo, mimika, gesto, pohyb po jevišti… Rozhlasový herec má jen uzounkou hlasovou štěrbinu a ta musí vytvořit charakter, situaci i příběh.“
Daniela Fischerová

Hrou Zapřený Albert aneb Příběh o žalu a lži Daniela Fischerová v roce 1989 v rozhlase debutovala. Poprvé se tak setkala s režisérkou Hanou Kofránkovou, která pak realizovala převážnou většinu jejích rozhlasových scénářů (Andělský smích, Velká vteřina, Cesta k pólu, Neděle nebo Nevděčné děti).

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související