David Sedaris: Prach

20. říjen 2014

Povídka současného amerického spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 20. října 2014 ve 22:00.


Davida Sedarise (1957) pro české čtenáře objevilo nakladatelství Argo a překladatelka Hana Ulmanová. Čtenáři, kteří si zakoupili v roce 2013 žlutou knížku s názvem Naháč, nevěděli předem o jejím autorovi nic, ale během četby zjistili, že je to jeden z nejzábavnějších současných prozaiků, humorista nového střihu, který ve svých textech zabydluje všechny nově objevené končiny naši technické civilizace i vzájemných vztahů.

David Sedaris vyrůstal v městě Raleigh v Severní Karolině v USA, žil porůznu ve Spojených státech a později (snad i nyní) ve Velké Británii.

Jeho povídky jsou autobiografické a velice sebeironické, zdrojem příběhů je zejména současné maloměsto, rodina, studium na univerzitě, která není příliš prestižní, nutnost přivydělat si, vlastní homosexuální orientace, korektnost ve vztahu k okolí a nejrůznější obsese, pramenící z moderní civilizace. Sedarisova rodina je řeckého původu, což vnáší do příběhů i téma odlišných kulturních a civilizačních tradic.

Povídka Prach mluví o věcech života a zejména smrti jazykem drzého mládí, tím spíš ale vyniká, že za silnými slovy skrývá skutečná zranění a pravé city.


Autor: David Sedaris Překlad: Hana Ulmanová Připravila: Marie Nováková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio