Dny slovenské kultury na Vltavě

28. listopad 2014

Pořádnou porci slovenské kultury naservíruje na přelomu listopadu a prosince svým posluchačům Český rozhlas Vltava. Již opravdu tradiční dny slovenské kultury nabídnou literární a hudební pořady. Na své si přijdou i zájemci o slovenské rozhlasové hry.

PONDĚLÍ 1. 12.9:30 KabinetJán Rakytka: Kde je líška a kde volavka. Z próz současného slovenského spisovatele připravila Eva Willigová. (iR) (DSK)

18:30 Četba na pokračováníLadislav Ballek: PomocníkČetba na pokračování z románu moderního klasika slovenské literatury. Z překladu Gustava Hajčíka připravila Jiřina Tejkalová. Účinkují Svatopluk Skopal a Ivan Řezáč. Režie Ivan Chrz.

1. - 5. prosince11:30 Osudy - Jacek Baluch: Moje Praha polského velvyslanceVypráví polský literární historik, překladatel z češtiny do polštiny a popularizátor české literatury, profesor na Jagellonské univerzitě, člen polského PEN klubu. Pro rozhlas připravila Marcela Býčková, dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Zdeněk Kozák. (repr. 2. 12. v 0.05).

ÚTERÝ 2. 12.21:30 Klub rozhasové hry Peter Pavlac - Gustáv Reuss: Krutohlavova cesta na mesiacRozhlasová hra Petra Pavlaca je napsaná na základě pojednání Hviezdoveda Gustáva Reussa z roku 1857, které je považované za první slovenské science fiction. Originální dílo o badatelovi a vědci Krutohlavovi a jeho cestě na měsíc, během které zažívá strastiplné události je napsané živým jazykem s dnes už zvláštně působícím veršem. Rozhlasová adaptace je živá především díky charakterizaci a postavy Krutohlava, o kterém, jak píše autor, „Nabádalo by sa myslieť, že má krutú hlavu, ale Krutohlavom nazýval sa preto, lebo stále hlavou krútil, pochyboval, dumal“.

ČTVRTEK 4. 12. 1:05Koncert ze slovenské soudobé hudbyAlexander Moyzes: Koncert pro housle a orchestr op. 53 (31 min). - Andrej Očenáš: Koncert pro housle a orchestr op. 47 (18 min). - Dezider Kardoš: Koncert pro housle a orchestr op. 51 (22 min). Hrají Milan Paľa a Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košik.

20:00 Michaela Zakuťanská - Václav Pankovčín: Bude to pekný pohrebRozhlasová hra Michaely Zakuťanskej vznikla na základě próz Václava Pankovčína. Předčasně zesnulý, kritikou i čtenáři velmi i oceňovaný slovenský autor (1968-1999) byl kvůli svému stylu, práci s jazykem a schopnosti ozvláštnit přesné pozorovaní každodenního života magickými prvky srovnáván s autory jako G. G. Marquéz či M. V. Llosa. Michaela Zakuťanská svou rozhlasovou hru vytvořila z postav a motivů několika Pankovčínových povídek.

23:15Hudební fórumAlexander Moyzes: Musica Istropolitana op. 73. Koncertní ouvertura (7 min). Hraje Slovenský komorní orchestr, řídí Bohdan Warchal. - Dezider Kardoš: Písně o lásce pro soprán a symfonický orchestr op. 2 (11 min). Zpívá Magdaléna Hajóssyová. Hraje Slovenská filharmonie, řídí Ladislav Slovák. - Eugen Suchoň: Elegie a toccata pro klavír, smyčce a bicí nástroje (9 min). Hrají Klára Havlíková a Symfonický orchestr Čs. rozhlasu v Bratislavě, řídí Ondrej Lenárd. - Jan Tausinger: Sinfonia Slovacca (18 min). Hraje Slovenská filharmonie, řídí Ladislav Slovák.

PÁTEK 5.12.1:05Koncert ze slovenské soudobé hudbyJozef Podprocký: Symfonie č. 4. - Jaroslav Konečný: Koncert pro klavír a orchestr. - P. D. Ferenčík: Skladba pro orchestr. - Alexander Moyzes: Symfonie č. 3 B dur (23 min). Hrají Ivan Buffa a Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košik. Záznam z 13. 11. 2014 z festivalu Nová slovenská hudba.

SOBOTA 6. 12. 14:00 Vladimír Janček - Daniil Charms: MonsterprocesVladimír Janček využil prózy Daniila Charmse, zasadil děj své rozhlasové hry do soudní síně a vytvořil tak prostředí, ve kterém vynikne absurdnost každodenního plahočení Charmsovských postaviček. Prostředí soudu totiž umožňuje ukázat obraz diktatury strachu a pravidel přizpůsobovaných ad hoc potřebám mocných a personifikaci zvrhlé instituce v postavách bezmocných. Zároveň odhaluje podvratnou sílu krutého humoru, která člověku dává sílu v této situaci nejen přežít, ale dokonce nefunkční systém rozložit a usvědčit ho z patologie.

NEDĚLE 7. 12. Souzvuk Dežo Ursiny: Moja milá pani (Listy Zdenke Krejčovej)Literárně-hudební pásmo z korespondence slovenského hudebníka, skladatele a textaře české malířce.Dežo Ursiny se s adresátkou dopisů sešel v březnu 1991 při natáčení malířčiny výpovědi do dokumentárního filmu O rakovině a naději. Zdeňka Krejčová patřila mezi ty šťastné pacientky, které přežily. Pro Deža Ursinyho bylo toto setkání nejdůležitějším okamžikem až do konce jeho života. I jemu diagnostikovali rakovinu, i on chtěl přežít. A o život se rval.Osudová choroba se mu zároveň stala výzvou k přeměně a očištění, k nápravě neklidného žití. V důvěrných dopisech, které pražské přítelkyni napsal v letech 1991 – 95, hledal odpovědi na otázky co se to vlastně stalo a proč? Co si s tím vším počít? a jak žít? Jak se zachránit? Přemýšlel o tématech jako nemoc a zdraví, láska, život a smrt, dožadoval se úporně poznání i milosti. V souzvuku uvádíme výběr z dopisů z roku 1991.

14:00Hrají Warchalovci Slovenský komorní orchestr s houslistou a uměleckým vedoucím Bohdanem Warchalem byl jednou z legend československé hudební scény 80. let. Dny slovenské kultury na Vltavě v prvním prosincovém týdnu v hudebním vysílání symbolicky vyvrcholí právě jejich nahrávkami. Uvedeme je odpoledne v rámci dvouhodinového Nedělního koncertu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.