Durs Grünbein. Básník, který se stal svědkem konce NDR

12. listopad 2011

Durs Grünbein se narodil roku 1962 v bývalé Německé demokratické republice, v Drážďanech. V první polovině devadesátých let minulého století se stal přímo meteorem na literárním nebi, protože jako snad první ve svém díle zpracoval téma rozdělení a sjednocení Německa. To však nebylo jeho jediné téma, jen doba přála zjevení nadaného mladého autora z Východu.

Durs Grünbein je jedním z velkých německých básníků měst, a to i měst starověkých jako Pompeje nebo Řím. Osudu rodných Drážďan se věnuje už v počátcích své tvorby. V roce 1985 se třiadvacetiletý Durs Grünbein stěhuje z Drážďan do Berlína, kde žije dodnes a Berlín je pro něj neustálým zdrojem inspirace.

V roce 1995 získal Durs Grünbein ve třiatřiceti letech Cenu Georga Büchnera, nejvyšší literární ocenění v Německu. Po Peteru Handkem se stal druhým nejmladším nositelem této ceny. Dnes je Durs Grünbein významným německým intelektuálem, který je zván nejen na literární čtení, ale i ke komentářům nad společností.

V básnickém portrétu Durse Grünbeina, který připravila jeho překladatelka Wanda Heinrichová, uslyšíme Grünbeinovy verše v přednesu samotného autora.

Spustit audio