Dva dramatické debuty - Iveta Novotná: Stravinskij! / Tereza Reková: Jedinečné

Stravinskij! a Jedinečné, dva dramatické debuty studentek z ateliéru Rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na divadelní fakultě JAMU. V pořadu zaměřeném na téma miniher zazní anekdotická hříčka Stravinskij! od Ivety Novotné a komedie Jedinečné od Terezy Rekové. Součástí pořadu je diskuse s oběma autorkami o psaní dramatických textů a spolupráci s rozhlasem.

Poslouchejte na Vltavě 30. srpna 2015 v 19:00. Po odvysílání se obě hry objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam až do soboty 5. září 2015.


Po Kateřině Malečové Sukové, Haně Roguljič, Tomislavu Čečkovi, Zdeňkovi Kociánovi a Matěji Randárovi, kteří se představili v podobně komponovaném večeru v minulých letech, stály i Iveta Novotná a Tereza Reková před jediným zadáním, totiž napsat hru se stopáží mezi 10 – 20 minutami. Obě autorky si tentokrát zvolily stejný žánr – komedii.

V anekdotické hříčce Stravinskij! představuje Iveta Novotná slavného skladatele v situaci, která vtipným způsobem nahlíží na fakt, že součástí jeho tvorby byla inspirace u jiných autorů. V komickém dialogu s úředníkem v nebeské přijímací kanceláři se rozhoduje o tom, kde skladatele navěky „ubytovat“. Dějištěm hry Jedinečné od Terezy Rekové je kurz autorské poezie, na kterém se scházejí mladí lidé, kteří touží být něčím výjimeční. V jednoduché dějové zápletce je prostor pro hru s jazykem. Autorka se obratně pohybuje v rozpětí řečových vad a naivního rýmování, které dotváří atmosféru této „bláznivé“ komedie.

03458845.jpeg

Ačkoliv autorky ještě studují v ateliéru Rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky, obě už mají, díky své pedagožce, rozhlasové redaktorce a dokumentaristce Aleně Blažejovské, praktické zkušenosti.

Iveta Novotná (nar. 1992) je studentkou 3. ročníku a kromě školních aktivit, které zahrnují např. tvorbu divadelních trailerů pro Studio Marta (Peer Gynt, Krvavá svatba, Pláňka) a pro Národní divadlo v Brně (Životní příběh mimina s velkou hlavou), je redaktorkou internetového divadelního portálu i-divadlo.cz a pravidelně spolupracuje s brněnským studiem Českého rozhlasu. Zde přispívá fejetony, reportážemi a rozhlásky do literárně-publicistického magazínu Zelný rynk (Terapie loutkou, Mezi divadlem a politickou angažovaností, Shakespearova múza, Boskovice s třináctkou na konci, Výměna majestátu aj.).

Osoby a obsazení ve hře Stravinskij!: Anděl (Eva Novotná), Stravinskij (Zdeněk Julina)

Autor: Iveta NovotnáDramaturgie: Hana HložkováRežie: Jan HubáčekHudba: Tomáš HáčekZvukový mistr: Michal Zelinka

Tereza Reková (nar. 1992) je studentkou 4. ročníku a několik dílů výše zmíněného pořadu Zelný rynk kompletně připravila. Více se ale zaměřuje na autorský rozhlasový dokument, který točí pro stanici Dvojka (Tibetský sen, Květina potěší, Krize se nedá naplánovat, Miluščiny múzy aneb Umění může léčit, Radana Parmová: Čači Romni aj.). Její činnost se rozšiřuje také o práci pro Českou televizi, kam připravila a natočila např. několik dílů do cyklu Babylon (Radana Parmová, Wolfgang Spitzbardt, Petr Ďásek, František Balenta). Kromě toho je aktivní muzikantka. Na bicí soupravu a perkuse hraje s Montym, doprovází Cirkus trochu jinak s kapelou Cirkophonix, hostuje s uskupením Bum Bum Band Jakuba Kupčíka, s kapelou Lav-Lav a dalšími.

Osoby a obsazení ve hře Jedinečné: Tamara (Iveta Austová), Inka (Táňa Malíková), Kouč (Miroslav Černý), Vilém (Daniel Rymeš), Eva (Barbora Nesvadbová), Sonička (Tereza Reková)

Autor: Tereza RekováDramaturgie: Hana HložkováRežie: Lukáš KopeckýHudba: Tomáš HáčekZvukový mistr: Michal Zelinka

Dva dramatické debuty jsou dalším příspěvkem do cyklu Hry a dokumenty nové generace, který talentovaným tvůrcům umožňuje vstoupit do éteru a případně rozvinout další rozhlasovou spolupráci. Kromě autorek bude ve dvou minihrách debutovat také hudební skladatel Tomáš Háček a několik studentů a čerstvých absolventů herectví na brněnské JAMU.


V Brně natočila Tvůrčí skupina Regiony v roce 2015.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.