Edoardo Erba: Newyorský maraton

3. říjen 2014

Není těžké se rozběhnout, těžší je se včas zastavit. Hra italského autora, ve které se běží o život.

Poslouchejte na Vltavě v pátek 3. října 2014 v 9:30.


Dva třicátníci Steve a Mario se přátelí už od dětství. I když jsou každý trochu jiný, mají jeden společný sen – zaběhnout si legendární Newyorský maraton. A tak se scházejí v parku za městem a trénují. Při běhání si povídají, aby zahnali bolest a únavu.

Tenhle večerní trénink je ale od začátku nějak zvláštní. Ještě než vyběhnou, stěžuje si Mario, že je oslabený po chřipce a bere léky, Steve však na kamarádovy pocity nechce brát ohledy a nutí přítele do běhu i tempa.

S každým dalším uběhnutým úsekem vystupují na povrch znepokojující témata a souvislosti, na přetřes přicházejí zvláštní vzpomínky z dětství i zdánlivě zapomenuté křivdy ze společné minulosti. Tak jako se dostávají Steve a Mario do krizí během tréninku, prochází krizí i jejich přátelství.

Na vztahu k běhání se zároveň ukazuje, jak jsou oba povahově odlišní – zatímco urputný a drsný Steve chce v životě i ve sportu uspět téměř za každou cenu a trénuje proto, aby to životu „nandal“, Mario nechápe, proč by měl v každém vidět nepřítele na život a smrt a věří, že má větší smysl postavit se na stranu slabších.

Maria však nepřepadají pochybnosti jen nad smyslem běhání, zdá se, že nepoznává ani trasu, po které se Stevem pravidelně běhávají, není si jistý, jak se dnes na trénink dostal.

Znepokojivý rámec, který i v nás probudí pochybnost nad reálností celé situace, zesiluje autor připomínkou příběhu prvního maratonského běžce, který nesl do Athén zprávu o vítězství Řeků nad Peršany v bitvě u Marathonu. Doběhl, splnil svoje poslání, padl vyčerpáním a zemřel. Nemá i běh hrdinů v italské aktovce svůj cíl za horizontem našeho skutečného světa?


Osoby a obsazení:Steve (Kamil Halbich) a Mario (Jan Meduna)

Autor: Edoardo ErbaPřeložila: Marina FeltlováDramaturgie: Renata VenclováRežie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.