Edvard Valenta: Páteř firmy

25. září 2014

Edvard Valenta, narozený na samém počátku 20. století v roce 1901, byl český novinář a prozaik.

Poslouchejte na Vltavě 25. září 2014 v 09:30. Po odvysílání se četba objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam do 2. října 2014.


Vyrůstal v Prostějově v rodině strýce, spolumajitele továrny na hospodářské stroje. V době studií na reálném gymnáziu redigoval Edvard Valenta spolu s Jiřím Wolkrem Sborník českého studenstva na Moravě a ve Slezsku.

V roce 1920 opustil studia na brněnské technice a až do roku 1935 působil v Lidových novinách jako redaktor, fejetonista a soudničkář. V letech 1936 - 37 podporován Janem Baťou cestoval po USA, Kanadě, ostrovech Západní Indie, Guyaně a Madeiře. Poté provázel Baťu jako tajemník po USA, o čemž svědčí jeho kniha Žil jsem s milionářem.

Sám o sobě tvrdil, že ho má obvykle hned každý rád. Za nacistické okupace nesměl Edvard Valenta v novinách pracovat, po válce se vrátil do Lidových novin a od roku 1948 se věnoval pouze literatuře. V roce 1948 byl krátce vězněn, v padesátých letech publikoval většinou pod pseudonymy.

Můžeme říci, že po roce 1945 patřil k autorům málo vydávaným a zakazovaným. Jeden jeho literární počin však prorazil mezi čtenáře za všech režimů: Edvard Valenta spolu s kolegou Bedřichem Golombkem literárně upravil a vydal vyprávění českého polárníka, lovce a dobrodruha Eskymo Welzla. Známé jsou i jeho vzpomínky Život samé psaní a román Jdi za zeleným světlem.

V programové řadě Kabinet představujeme Edvarda Valentu jako humoristu, i když je to humor nahořklý, jako jeho život a dílo, jemuž se nedostalo zasloužené odezvy.


Účinkuje: Otakar Brousek ml.

Autor: Edvard ValentaPřipravil: Jiří VondráčekRežie: Lukáš Hlavica

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.