Esteve Soler: Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii

17. červen 2014

Čtyři krátké hry katalánského dramatika zkoumají „nezpochybnitelné hodnoty“ současné západní civilizace.

Pod provokativním názvem Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii se skrývá soubor 21 krátkých her současného katalánského dramatika Esteve Solera. Z různých úhlů, ale vždycky s nadsázkou a ironií zkoumají autorovy hříčky základní pilíře vyspělé západní společnosti.

Solerův cyklus má lehce futuristický a hororový nádech, jeho prostřednictvím nahlédneme do blíže neurčené budoucnosti, ve které se manželství uzavírají už jen na termínovanou smlouvu, kde mladí lidé užívají povinně pilulky lásky, aby se zbavili strachu z hypoték a zadlužení, kde k firemní politice patří i vlastní náboženství.

Díky své trilogii se Esteve Soler (*1976) stal nejhranějším současným španělským dramatikem, cyklus byl přeložen do 6 jazyků a uveden v mnoha zemích Evropy, v USA i v Jižní Americe. Autor za něj získal také několik ocenění, např. francouzskou cenu Godot nebo cenu berlínského Stückemarktu. V České republice Solera poprvé uvedlo Divadlo LETÍ, které v lednu loňského roku nastudovalo první část trilogie Proti pokroku jako scénické čtení.

Na otázku, co ho přivedlo k nápadu napsat cyklus krátkých her na jednotlivá témata, autor odpověděl: „Ten formát se mi zdál výhodný proto, že jsem se na jednotlivá témata chtěl podívat z různých úhlů. Nechtěl jsem divákům exponovat jednu velkou myšlenku, spíš shromáždit různé názory a postřehy, třeba i protichůdné, a z nich nechat diváky vybírat. Doufal jsem, že je tak přinutím o věci víc přemýšlet.“

Téma Solerovy krátké hry spojuje, ale žánrově jsou dost rozrůzněné. Toho využila režisérka Martina Schlegelová, která pro rozhlas nastudovala texty – Manželská smlouva, Nové náboženství, Pilulka lásky a Osmnáctiny. Výsledkem jsou čtyři svébytné a ve zvukovém řešení odlišné „rozhlasové povídky“, které nám dají nahlédnout do trochu podivného světa, kde věci a hodnoty důvěrně známé nabývají podob a významů, kterých bychom se nenadáli.


Hrají: Klára Sedláčková-Oltová, Jaroslav Plesl, Dušan Sitek (Manželská smlouva), Igor Orozovič, Richard Fiala (Nové náboženství), Natálie Řehořová, Ondřej Novák (Pilulka lásky), Dana Černá, Jan Vondráček a Lukáš Příkazský (Osmnáctiny)

Autor: Esteve SolerPřeklad: Tereza Melicharová a Cyril NovákDramaturgie: Renata VenclováHudební spolupráce a zvukový design: Matouš GodíkMistr zvuku: Jitka KundrumováProdukce: Dana ReichováRežie: Martina Schlegelová

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.