Esteve Soler: Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii

9. únor 2016

Čtyři krátké hry katalánského dramatika zkoumají „nezpochybnitelné hodnoty“ současné západní civilizace.

Poslouchejte na Vltavě 9. února 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 15. února 2016.


Pod provokativním názvem Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii se skrývá soubor 21 krátkých her současného katalánského dramatika Esteve Solera. Z různých úhlů, ale vždycky s nadsázkou a ironií zkoumají autorovy hříčky základní pilíře vyspělé západní společnosti.

Solerův cyklus má lehce futuristický a hororový nádech, jeho prostřednictvím nahlédneme do blíže neurčené budoucnosti, ve které se manželství uzavírají už jen na termínovanou smlouvu, kde mladí lidé užívají povinně pilulky lásky, aby se zbavili strachu z hypoték a zadlužení, kde k firemní politice patří i vlastní náboženství.

Díky své trilogii se Esteve Soler (*1976) stal nejhranějším současným španělským dramatikem, cyklus byl přeložen do 6 jazyků a uveden v mnoha zemích Evropy, v USA i v Jižní Americe. Autor za něj získal také několik ocenění, např. francouzskou cenu Godot nebo cenu berlínského Stückemarktu. V České republice Solera poprvé uvedlo Divadlo LETÍ, které v lednu loňského roku nastudovalo první část trilogie Proti pokroku jako scénické čtení.

Na otázku, co ho přivedlo k nápadu napsat cyklus krátkých her na jednotlivá témata, autor odpověděl: „Ten formát se mi zdál výhodný proto, že jsem se na jednotlivá témata chtěl podívat z různých úhlů. Nechtěl jsem divákům exponovat jednu velkou myšlenku, spíš shromáždit různé názory a postřehy, třeba i protichůdné, a z nich nechat diváky vybírat. Doufal jsem, že je tak přinutím o věci víc přemýšlet.“

Téma Solerovy krátké hry spojuje, ale žánrově jsou dost rozrůzněné. Toho využila režisérka Martina Schlegelová, která pro rozhlas nastudovala texty – Manželská smlouva, Nové náboženství, Pilulka lásky a Osmnáctiny. Výsledkem jsou čtyři svébytné a ve zvukovém řešení odlišné „rozhlasové povídky“, které nám dají nahlédnout do trochu podivného světa, kde věci a hodnoty důvěrně známé nabývají podob a významů, kterých bychom se nenadáli.


Osoby a obsazení: Nové náboženství - Přítel 1 (Igor Orozovič), Přítel 2 (Richard Fiala), Sekretářka Soňa (Natálie Řehořová), Pilulka lásky - Kluk (Ondřej Novák), Dívka (Natálie Řehořová), Manželská smlouva - Caroline (Klára Sedláčková-Oltová), David (Jaroslav Plesl), Výpravčí (Dušan Sitek), Osmnáctiny - Matka (Dana Černá), Otec (Jan Vondráček) a Syn (Lukáš Příkazký)

Autor: Esteve SolerPřeklad: Martina Černá, Tereza Melicharová a Cyril NovákDramaturgie: Renata VenclováHudební spolupráce a zvukový design: Matouš GodíkMistr zvuku: Jitka KundrumováProdukce: Dana ReichováRežie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2014.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.