František Gellner: Pařížští apači

6. říjen 2014

Pro vzpomínkový fejeton o pařížském podsvětí autor nasbíral látku při svém pobytu v Paříži v letech 1905 až 1908. Živil se tehdy jako kreslíř pro místní satirické časopisy. Fejeton byl poprvé uveřejněn v Lidových novinách 4. ledna 1912.

Poslouchejte na Vltavě 6. října 2014 v 9:30. Po odvysílání se fejeton objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do neděle 12. října 2014.


František Gellner se narodil 19. června 1881 v Mladé Boleslavi. Už coby gymnazista vydával časopisy, psal básně, překládal, ale také kreslil karikatury svých profesorů. Pokoušel se studovat na technice ve Vídni i na Báňské akademii v Příbrami. Umění, především malířství studoval v Mnichově, odkud po půl roce přesídlil do Paříže.

V roce 1911 se vrátil do Čech, stal se členem brněnské redakce Lidových novin, vytvářel nedělní přílohu Večery. Hned na začátku první světové války narukoval a odjel na haličskou frontu. Od září téhož roku o něm nejsou žádné zprávy, byl prohlášen za nezvěstného a tento rok je psán jako jeho úmrtní.


Autor: František Gellner Připravil: Vratislav Färber

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.