Franz Werfel: Čtyřicet dnů

7. prosinec 2014

Seriál podle slavného románu o genocidě Arménů Turky v roce 1915.

Poslouchejte na Vltavě od 16. listopadu 2014 vždy v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly seriálu objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Román pražského rodáka Franze Werfela Čtyřicet dnů vypráví pohnutý příběh o statečném odporu Arménů, kteří v opevnění na Mojžíšově hoře statečně vzdorovali vražedným útokům tureckých nacionalistů. K napsání románu autora inspirovaly hrůzné události z roku 1915. Tehdy v Turecku došlo k vládou řízené cynické genocidě arménské menšiny.

Dramatik Jan Vedral napsal podle světoznámého románu devítidílný rozhlasový seriál. Český rozhlas vysílá jeho reprízu v době, kdy si připomínáme události vedoucí k prvnímu světovému válečnému konfliktu, který se stal přímou příčinou genocidy. A také v době, kdy diskuse o této genocidě nebyla dosud uzavřena a hlavně nedošlo k přiznání a pokání osnovatelů a viníků.


Osoby a obsazení: Gabriel, Bagratjan (Alois Švehlík), Julietta, jeho žena (Jana Paulová), Štěpán, jeho syn (Libor Bouček), Avagjan, vychovatel (Ivan Řezáč), Müdür (Svatopluk Skopal), Aga Bereket (Josef Somr), Lékárník Grigor (Ilja Racek), Doktor Altuni (Petr Haničinec), Gonzague Maris (Ivan Trojan), Ter-Hajkazun (Ladislav Frej) a další.

Autor: Franz Werfel Překlad: Hanuš KarlachDramatizace: Jan VedralDramaturgie: Jiří HubičkaHudba: Petr MandelRežie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1998.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio