Friedrich Torberg: Teta Joleschová aneb Zánik evropské kultury v anekdotách

14. prosinec 2015

Vyprávění rakouského spisovatele z okruhu pražské německy psané literatury.

Osmidílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 7. prosince 2015 vždy od pondělí do čtvrtka v 9:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Friedrich Torberg, vlastním jménem Friedrich Kantor - Berg, byl rakouský spisovatel, který se řadí mezi autory pražské německé literatury. Dlouhá léta pracoval v pražském německém listě Prager Tagblatt - a s českým prostředím souvisel i prostřednictvím sportu, neboť byl hráčem vodního póla za československé národní mužstvo. Po Mnichově emigroval, přes několik států se nakonec dostal do USA, kde se spřátelil s Franzem Werfelem.

02296259.jpeg

Po porážce nacismu se usadil ve Vídni, kde se mu dostalo mnoha vyznamenání a poct, včetně čestné profesury Vídeňské univerzity. Jeho nejslavnější kniha Teta Joleschová je anekdotickým vyprávěním o vídeňské kultuře mezi lety 1918 - 1938. K jejímu způsobu života patřily kavárny, literární debaty i klepy, ostrý vtip a nekonvenční názory. Friedrich Torberg zemřel v roce 1979.


Čte: Otakar Brousek ml.

Autor: Friedrich Torberg Překlad: Hanuš Karlach Připravila: Eva WilligováRežie: Tomáš Vondrovic

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.