Georges Courteline: Hortensie, ulehni!

29. srpen 2014

Ve frašce o mladém páru dostanete návod, jak vyzrát na neodbytného domácího.

V letech masarykovské první republiky, kdy francouzský repertoár byl i pro ochotnická divadla naprostou samozřejmostí, patřily rozverné frašky a hříčky Georgese Courtelina k často uváděným titulům. Dnes se objevují na jevišti pouze zřídka.

Přitom ve své vlasti je dodnes ctěn jako autor originálního, byť poněkud lineárního stylu, jehož komedie jsou plné herecky vděčných postav. Své hry zaplnil totiž Courteline dobře odpozorovanými typy měšťanské společnosti konce 19. století. Kožení úředníci a úředníčci spolu s hřmotnými vojáky a napálenými manžely spoluvytvářejí v jeho hrách svět lidského hemžení nepostrádající rozměry absurdity.

Georges Courteline se narodil v Tours 25. června 1858 a zemřel v Paříži v den svých narozenin v roce 1929. Autorsky debutoval v roce 1881 v listech Paris-Moderne. Zážitky z vojenské služby ho inspirovaly při psaní trojice satirických próz, které publikoval mezi roky 1886 až 1891. Ty mu získaly obstojnou reputaci a do jisté míry i předznamenaly zrod Courtelina-dramatika, protože formálně v nich hrál významnou úlohu dialog.

První komedii Boubouroche napsal v roce 1893 a je dodnes považována za nejzdařilejší. Na jeviště uvedl Courtelina významný reformátor francouzského divadla André Antoine.


Osoby a obsazení:pan Pitomac, domácí (Vlastimil Brodský), Filidor (Jan Faltýnek), Hortensie, jeho žena (Daniela Kolářová), 1. stěhovák (Roman Hemala), 2. stěhovák (Ladislav Trojan), 3. stěhovák (Pavel Rubeš), 4. stěhovák (Vladimír Čech) a 5. stěhovák (Artur Šviha) Autor: Georges CourtelinePřeklad: Jan KopeckýRozhlasová úprava: Jan KopeckýDramaturgie: Zuzana KočováRežie: Jiří Roll

Natočeno v roce 1978.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka