Giorgio Bassani: Kdeže loňské sněhy jsou

30. prosinec 2010

Hlavním tématem příběhů italského básníka, prozaika, literárního kritika a novináře Giorgio Bassaniho není holocaust, byť leží v pozadí každého z nich, ale odlidštění lidského společenství v konfliktu s totalitním systémem.

Pod zdánlivě uspořádaným životem maloměsta, z něhož ve válce padá idylická maska, se odhaluje zoufalá situace zavržených lidí. Autor se v povídkách snaží dobrat toho, co a jak se vlastně stalo – jak se mohli mírumilovní obyvatelé proměnit v netečný dav přihlížející odvlékání spoluobčanů.

Italský básník, prozaik, literární kritik a novinář Giorgio Bassani (4. 3. 1916 – 13. 4. 2000) studoval v Bologni, do r. 1943 žil ve Ferraře, která tvoří kulisu jeho próz. R. 1943 byl zatčen jako Žid a aktivní antifašista. Po návratu z vězení vstoupil do odboje. Po válce se usadil v Římě. Byl redaktorem několika časopisů, r. 1940 debutoval souborem povídek Město v nížině, verše vydal r. 1945 a 1951, souborně 1982.

Nejvýrazněji se prosadil jako prozaik, k nejzdařilejším dílům patří povídková sbírka Pět ferrarských příběhů (1956), za kterou získal cenu Strega – český výbor Pamětní deska v Mazziniho ulici (2001). Bassaniho dílo je převážně zasazeno do prostředí ferrarské židovské menšiny, časově je zaměřeno na období fašismu, autor se vrací k zážitkům z dětství a dospívání, které se prolínají s událostmi válečných let a vytvářejí tak trýznivou skutečnost. Tematicky je sjednocuje citlivé vyjádření pocitu odcizení a izolace jedince uprostřed společnosti. Proslulý je román Zahrada Finzi-Continiů (1962, č. 1971), v němž Bassani vykreslil neúprosný rozpor světa bezstarostného mládí a kruté reality válečné Itálie. Bassani byl sečtělý a velmi bystrý kritik, velký znalec italské literatury – jako redaktor nakl. Feltrinelli prosadil vydání románu Gepard G. Tomasiho di Lampedusa, jednoho z nejvýznamnějších děl italské literatury 20. století.

Giorgio Bassani je pochován na židovském hřbitově ve Ferraře, kde prožil dětství. V tomto městě se též odehrávají prózy, které vycházely samostatně, ale Bassani je později soustředil do jediného tisícistránkového Ferrarského románu (1974). Jeho součástí je sbírka krátkých vyprávění Vůně sena z roku 1972, ze které je i naše povídka Kdeže loňské sněhy jsou, vyprávění, jehož stěžejním tématem je uplývání času. Povídku italského spisovatele z překladu Karly Korteové připravil Petr Turek.

Spustit audio