Gotthold Ephraim Lessing: Hamburská dramaturgie (3 stati)

11. únor 2011

V cyklu Psáno kurzívou odvysílá ČRo 3 – Vltava ve dnech 14.– 16. února tři stati Gottholda Ephraima Lessinga ze souboru Hamburská dramaturgie. V rámci projektu Rok německého jazyka zazní jeho texty Metafyzik Pope!, Pojednání o bajce a O epigramu.

Hamburská dramaturgie je souborem divadelních kritik a statí, které Gotthold Ephraim Lessing sepsal ve snaze najít nový smysl německého divadla a pocitů, které má divadelní představení u diváka vyvolat. Vycházeje z Aristotelovy koncepce vyvolání soucitu při sledování tragédie Lessing upřesňuje: „Tragédie musí zobrazovat hrůzy a životní utrpení, aniž je přikrášluje a změkčuje, musí vyjevovat vnitřní zákonitost a nevyhnutelnost událostí.“ Divák má podle Lessinga mít s postavou nejen soucit, ale i strach, že takové neštěstí, které postava prožívá, může postihnout i jeho samotného. Aby se divákovi přiblížil, vypracoval Lessing koncepci měšťanské truchlohry (Miss Sára Simpsonová, Mína z Barnhelmu, Emilia Galotti), kterou v tomto spise osvětluje.

V úryvcích představujeme tři z Lessingových statí, které dokazují jeho přemýšlivost, snahu o teoretické zakotvení všech jeho rozličných aktivit, ale i často nečekaně ostré, avšak vtipné pero. Stať Metafyzik Pope! napsal Lessing s filozofem Mosesem Mendelssohnem jako reakci na soutěžní otázku Berlínské akademie vědy a kultury. Pojednání o bajce je jeho zamyšlením nad žánrem bajky a jeho různými podobami, kterými se překladatelsky zabýval. Třetím textem je text věnovaný žánru epigramu a pokusu o jeho definování – epigramy tvoří rovněž součást Lessingovy tvorby.

Gotthold Ephraim Lessing působil počínaje rokem 1767 jako dramaturg a poradce Německého národního divadla v Hamburku, které však po třech letech bylo z finančních důvodů uzavřeno. Založení tohoto divadlo bylo prvním pokusem o otevření německého národního divadla a tato myšlenka se ujala po celém Německu.

Pořady pro cyklus Psáno kurzívou připravila z překladu Jiřího Stromšíka Tereza Semotamová. Natočilo brněnské studio Českého rozhlasu.

Spustit audio