Henrik Ibsen: Spolek mladých

Méně známá hra Henrika Ibsena z roku 1869 je žánrově označena za veselohru. V pojetí norského dramatika se však pod „veselohrou“ skrývá spíš třaskavá směs palčivé ironie s radikální kritikou pokrokového hnutí, nazvaného Spolek mladých.

Hlavou organizace je charismatický řečník a plamenný obhájce nových pořádků advokát Stensgaard. Ačkoliv se mu nemůže upřít umění strhnout dav, cílem snah sebestředného muže je přece jenom vlastní prospěch. Ve zkostnatělé společnosti, jíž vládnou spory mezi dědičnými vlastníky a novopečenými podnikateli, advokát projevuje nebývalou schopnost být vždy na té správné straně. Komediální ráz hry udává množství lehkovážných intrik, jichž se Stensgaard dopouští, a zejména samotný charakter hlavního představitele. Muž, který z každé situace dokáže vyváznout s blahosklonným úsměvem – přitom je ztělesněním nehorázné drzosti, je fascinující karikaturou novodobého politika.

K zajímavostem, týkajícím se vzniku hry, patří fakt, že předobrazem k postavě amorálního advokáta byl politicky a společensky angažovaný norský spisovatel Björnsterne Björnson. Patřil k úspěšným a váženým lidem, dokonce Ibsenovi několikrát dopomohl k veřejnému uznání. Dramatik ho však považoval za konkurenta, proto ho neváhal ve Spolku mladých krutě zesměšnit.

Inscenaci z roku 1960 dominuje množství hereckých výkonů, připomeňme alespoň Rudolfa Krátkého (Advokát Stensgaard), Miloše Hájka (Komoří Bratsberg) a Karla Hospodského (Statkář Lundestad) v hlavních rolích. V brněnském studiu Českého rozhlasu natočil hru režisér Vladimír Vozák.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Lednový cyklus Ibsenových her na Vltavě vysíláme v rámci Severského roku, specilání webovou stránku věnovanou pořadům se severskou tematikou najdete zde.

autor: ČRo Brno
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.