Henryk Grynberg: Útěk z Boryslavi

20. březen 2014

Povídka polského prozaika, básníka a dramatika ze sbírky Drohobyč, Drohobyč.

V tvorbě polského prozaika, básníka, dramatika a esejisty Henryka Grynberga (nar. 1936) převládá tematika holocaustu a osudu polských Židů.

Vzhledem ke svému židovskému původu se musel Grynberg po celou válku ukrývat, což se mu podařilo s pomocí zfalšovaných dokumentů. Ukrýval se v polské vesnici Radošina a později ve Varšavě a jejím okolí. Z početné rodiny přežil německou okupaci pouze on a jeho matka.

Po válce vystudoval žurnalistiku a začal pracovat v Židovském divadle ve Varšavě. V roce 1967 s divadelním souborem vycestoval do USA a odtamtud už se do Polska nevrátil.

Z téměř dvacítky jeho prozaických knih byly čtyři nominovány na prestižní polskou literární cenu Niké. Mezi nimi je právě sbírka povídek Drohobyč, Drohobyč, v níž vyšla i povídka Útěk z Boryslavi.

Text pojednává očima malé dívky o událostech, které předčasně ukončily její dětství: o zoufalém útěku před smrtí z boryslavského ghetta, kde se kolem Židů stahovala stále zlověstnější mračna. O následném ukrývání se v zemljance a později u ukrajinských sedláků, nečekaných a neodhadnutelných shodách okolností, díky nimž přežila, zatímco většina ostatních přátel i příbuzných našla smrt. A nakonec také o jejím odhodlání začít žít po válce nový, prožitými hrůzami nezatížený život.


Účinkuje:Natálie Drabiščáková

Autor: Henryk GrynbergPřeklad: Lenka DaňhelováPřipravil: Jiří VondráčekRežie: Martina Schlegelová

autor: jvk
Spustit audio