Hospoda jsou utopenci aneb Hlučná samota U Hynků

31. prosinec 2013

O legendární pražské hospodě 90. let jako průsečíku životů a o Bohumilu Hrabalovi.

„Hostinec je místo jako obrana proti stereotypu, dokonce to je místo, kde ti nejobyčejnější lidé dovedou improvizovat, dovedou se svěřit rytmu inspirace, imaginace.“ Tak o magickém prostoru hospody psal spisovatel Bohumil Hrabal.

Jeho „popis“ by bylo možné vztáhnout i na dnes již neexistující hospodu U Hynků, která v první polovině 90. let patřila mezi vyhlášené pražské podniky, kam pravidelně přicházel nejen Bohumil Hrabal, ale celá řada básníků, výtvarníků, hudebníků a filmařů.

A právě do míst, kde stávala hospoda U Hynků a po stopách historek i legend tohoto lokálu nás zavede pořad „Hospoda jsou utopenci aneb Hlučná samota U Hynků“ s podtitulem „o legendární pražské hospodě 90. let jako průsečíku životů a o Bohumilu Hrabalovi“.

Názvy jednotlivých „kapitol“: Hrabal u radiátoru – Hospoda jako klubovna, obývák i modlitebna – Lába s labutí – Dej si synku jen né u Hynků – Rozšlapaná fňukna – Lopatkova broskvová polévka – Bizon k narozeninám – Philippe Noiret na decince – Magor neplatič – Umění mlčet.


Účinkuje: Stanislav Šárský

Připravil: Miloš DoležalSpolupráce: Tomáš MazalV pořadu hovoří: Tomáš Mazal, Jiří Rejthar, Hana Hegerová, Vlastimil Třešňák, Josef Čečil, Jiří Korman, Josef Kroutvor a autor Miloš Doležal

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.