Hrdina TGM - Monumenty a květiny. Pozdravy a medailony

11. květen 2015

Básně ze sborníku editora Miloše Jirka z roku 1937 sestaveného z veršů, které čeští autoři věnovali prezidentu Masarykovi. Krátce po jeho smrti vznikl tento „básnický pomník“.

Poslouchejte na Vltavě od 11. května 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Ve výboru lze nalézt básně od nejvýznamnějších autorů té doby, jako byli například Eduard Bass, Viktor Dyk, Eliška Krásnohorská, S. K. Neumann, Karel Toman, Petr Bezruč, Jakub Deml, Josef Hora, Jiří Mahen, Antonín Sova, Fráňa Šrámek, Otokar Fischer, František Hrubín, Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert, Olga Scheinpflugová, Vilém Závada a další.

Sbírka je rozdělena na tři oddíly - Pozdravy, Medailony a Smuteční kytice. V tomto jarním čase, nedlouho po výročí Masarykova narození, jež připadá na 7. březen, se zaměříme na básně z prvních dvou oddílů, jimiž básníci vzdávali prezidentovi hold ještě za jeho života.


Připravila: Eva SchulzováDramaturgie: Alena BlažejovskáRežie: Radim Nejedlý

Natočila Tvůrčí skupina Regiony v Brně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.