Hrdinové českého národa. Pavel Tigrid

16. listopad 2015

Působil ve vysílání BBC, stál v čele lidoveckých týdeníků Obzory a Vývoj, podílel se na vzniku rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Byl poradcem prezidenta Václava Havla a krátce také ministrem kultury.

Poslouchejte na Vltavě od 16. listopadu 2015 vždy v 15:20. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hrdina.cz.


Pavel Tigrid studoval práva na Karlově univerzitě. Těsně po nacistické okupaci uprchl do zahraničí, kde se podílel na českém vysílání BBC. Po skončení války se vrátil do obnoveného Československa a stál v čele lidoveckých týdeníků Obzory a Vývoj, které patřily k dobové žurnalistické špičce. V kritických únorových dnech 1948 byl na služební cestě v okupovaném Německu a do komunistického Československa se už nevrátil.

Podílel se na vzniku rozhlasové stanice Svobodná Evropa a v padesátých letech pobýval ve Spojených státech, poté přesídlil do Francie. V roce 1956 založil exilový časopis Svědectví - politickou a kulturní revui, která si vydobyla postavení nejprestižnějšího českého exilového periodika. Komunistický režim ho považoval za nejnebezpečnějšího exilového oponenta - byl opakovaným terčem komunistické propagandy a v nepřítomnosti byl odsouzen do vězení.

03267197.jpeg

Po listopadu 1989 působil jako poradce prezidenta Václava Havla a krátce také jako ministr kultury.

V pořadu zazní hlas Pavla Tigrida, ukázky z jeho knih a článků, komunistické propagandy a odborných historických prací.

Připravil: Pavel Hlavatý

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio