Hrdinové v poezii

30. listopad 2015

Hrdinové v zahradách.

Poslouchejte na Vltavě od 30. listopadu 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Balkónová scéna je slavnou pasáží v Shakesperově tragédii Romeo a Julie - drama se však odehrává v pomyslné Itálii. Romantický básník lord Byron v básni Jedné dámě ironicky apeluje na to, aby se upustilo od dostaveníček v zahradách, protože anglické klima působí milencům víc utrpení než radosti. Připravil Ondřej Macl. Účinkují Hynek Chmelař, Markéta Frösslová a Ladislav Hampl.

V roce 1593 darovala anglická královna Alžběta území zvané Twickenham státníkovi a filosofovi Francisi Baconovi. Ten zde založil zahradu, jež později inspirovala báseň „Twicknamská zahrada“ anglického básníka Johna Donna. Alžbětinská zahrada je v ní modelem vesmíru. Připravila Monika Sechovcová. Účinkují Ladislav Hampl, Hynek Chmelař a Hanuš Bor.

03521030.jpeg

Jakub Deml miloval zahrady. Rostlinám věnoval svoji sbírku Moji přátelé, své stěžejní básnické dílo. Připravila Andrea Raušerová. Účinkují Ladislav Hampl, Hanuš Bor a Hynek Chmelař.

Ivan Blatný proseděl v zahradě ústavu Claybury Hospital mnoho dní, zabalen do deky a s cigaretou. Dění v tomto omezeném přírodním prostoru zapsal do svých básní překvapivě věcně a s jistým okouzlením, které je jeho typickým básnickým „viděním bez komentáře“. Připravil Jan Dvořák. Účinkují Hanuš Bor a Hynek Chmelař.

03155515.jpeg

Básní Divoký kosatec se otevírá stejnojmenná sbírka současné americké básnířky Louise Glückové. Hlas, který se zde domáhá sluchu, ale nepatří člověku, ale květině. Báseň nás přivádí do Vermontu, státu na severovýchodě USA při hranicích s Kanadou - a do jedné zdejší na první pohled obyčejné zahrady. Připravil Martin Pšenička. Účinkují Hanuš Bor, Hynek Chmelař a Markéta Frösslová.


Režie: Jaroslava Šiktancová

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.