Hry Protest a Spiklenci připomněly Václava Havla dramatika

20. prosinec 2011

V rámci mimořádného vysílání Vltavy věnovaného Václavu Havlovi jsme reprízovali dvě rozhlasové inscenace původně divadelních her. Třetí z "vaňkovských" aktovek Protest z roku 1978 a Spiklence, které autor dokočil v roce 1972. Po dva večery jsme si mohli připomenout nezaměnitelný rukopis i humor jednoho z nejvýznamnějších dramatických autorů českého divadla od 60. let minulého století až do dnešních dnů.

Rozhlasovou adaptaci jedné z "vaňkovských" aktovek Protest nastudoval v roce 1991 režisér Luboš Pistorius s Josefem Somrem a Janem Hartlem v hlavních rolích Staňka a Vaňka. Disidentský spisovatel Vaněk je v každé z nich konfrontován s jiným druhem "normálních" spoluobčanů z časů normalizace. V aktovce Protest přichází Vaněk na pozvání svého dávného přítele nyní vysokého státního úředníka Staňka do jeho kanceláře. Ten ho chce požádat o uspořádání petice za osvobození jistého písničkáře, na jehož osudu má osobní zájem. Vaněk ho ale zaskočí tím, že petice už existuje a požádá ho, aby se svým podpisem připojil. Protest Václava Havla vysíláme v Klubu rozhlasové hry v úterý 20. prosince 2011 v 21:30.

Spiklence dopsal Václav Havel na jaře roku 1972. Jeho pokus vyrovnat se s událostmi kolem tak zvaného Pražského jara v roce 1968 se mu však nezdál příliš zdařilý. Hru považoval za nedopsanou, zanevřel na ni a nikdy se k jejímu dokončení nevrátil. Dokonce ji ani nezařadil do prvního souborného vydání svých her. Poprvé s jejím uvedením souhlasil v roce 1992, kdy ji v listopadu uvedlo Divadlo na tahu v režii Andreje Kroba. Hra byla diváky a kritikou dobře přijata. Nakonec vzal svou hru na milost sám autor. Andrej Krob je také autorem rozhlasové úpravy a režisérem rozhlasové inscenace hry Spiklenci, jejíž reprízu vám nabídne Český rozhlas 3 Vltava v rámci řady Hra pro tento večer ve čtvrtek 22. prosince 2011 ve 20:00.

Po odvysílání najdete obě hry k poslechu po doby jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Další programové změny ve vysílání Vltavy, které souvisejí s mimořádným vysíláním věnovaným Václavu Havlovi, sledujte zde.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.