Humor je nejdůstojnější projev smutku

11. únor 2011
Fonogramy

Výrok, který se stal názvem dalšího premiérového vydání Fonogramů, pronesl jeden z nejoblíbenějších českých komediálních herců – Miloš Kopecký. Od jeho úmrtí uplyne 16. února již 15 let a to je nepochybně vhodná příležitost připomenout si – pomocí zvukových archivních snímků – šíři talentu a rozpětí hereckých úloh, které zastával.

V prvé řadě ho diváci vnímají jako komika s výrazně sarkastickým projevem, jako bonvivána a svůdce žen, dále pak jako představitele celé řady padoušských a lotrovských postav. Tak se alespoň zapsal do paměti filmových fanoušků. Kromě toho patřily do jeho rejstříku – zejména v jeho pozdějším věku – postavy charakterní, vzpomeňme například moudrého a oblíbeného doktora Štrosmajera, ale také velké postavy rozervané a tragické; jednou z jeho posledních divadelních rolí byl na scéně Vinohradského divadla Shakespearův ďábelský král Richard III.

Málokdo si ale vzpomene na to, že byl také citlivým interpretem pohádkových příběhů, konečně že promlouval v celé řadě pořadů, v nichž projevil svoje rozbolavělé a v podstatě smutné nitro.

Zvukový portrét Miloše Kopeckého pro Český rozhlas 3 – Vltavu připravil Jiří Hubička. Fonogramy s názvem Humor je nejdůstojnější projev smutku zazní v pátek 11. února v 16 hodin.

Spustit audio