Ivan Alexejevič Bunin: V temné aleji

19. květen 2016
Hra pro tento večer

V díle spisovatele Ivana Bunina zaujímají význačné místo povídky o lásce. V té s názvem V temné aleji vypráví příběh o tragické lásce mladého básníka k mladé povrchní herečce.

Poslouchejte na Vltavě 19. května 2016 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do středy 25. května 2016.


Ve svých dílech Ivan Bunin nostalgicky a s melancholickým steskem zachytil nenávratně ztracený život patriarchální Rusi včetně postupného rozkladu její svébytné staré kultury v důsledku změn v okolním světě. Klasickou vypravěčskou techniku, navazující na tradice Turgeněva, Gončarova a Lva Nikolajeviče Tolstého obohatil o modernistické a raně existencialistické motivy. Nezaměřoval se na dějovou stránku svých prací, nýbrž se snažil předávat čtenáři pocity a dojmy, a stal se tak opravdovým mistrem impresionistického detailu.

V roce 1933 mu byla udělena jako prvnímu ruskému spisovateli Nobelova cena za literaturu „za přísně umělecké ztvárnění, v němž uplatnil klasickou ruskou tradici prozaické tvorby“ citace z odůvodnění Švédské akademie).


Osoby a obsazení: Bunin (Otomar Krejča), Míťa (Jan Tříska), Káťa (Klára Jerneková), Paraša (Marie Tomášová), Matka (Věra Kubánková), Trifon (Miloš Nedbal), Ředitel (Vladimír Šmeral), Mamá (Marie Marešová), Kosťa (Josef Čáp) a Aňa (Iva Hüttnerová)

Autor: Ivan Alexejevič Bunin Překlad: Ivan Slavík a Jan ZábranaDramatizace: Libuše BlažejováDramaturgie: Alena BřízováHudba: František KováříčekRežie: Karel Weinlich

Natočeno v roce 1970.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.