Ivan Binar: Jen šmouha po nebi

Poslední román Ivana Binara, nominovaný na cenu Magnesia Litera, má poetický titul Jen šmouha po nebi. Poetický je však text jen v rovině formální, příběh Binarova hrdiny začíná totiž v poválečných letech a autor jej provází až do současnosti.

Desetidílnou Četbu na pokračování poslouchejte na Vltavě od 3. září 2014 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Vyprávění se odehrává ve třech rovinách, kromě návratů do minulosti čtenář zároveň sleduje děj odehrávající se v současnosti a bonusem je metaforická rovina záznamů snů.

I v popisech tragických události, fatálně se dotýkajících hlavního hrdiny, dokáže být Ivan Binar vtipný, ironický a své místo má v textu i nadsázka. Ve své nejnovější knize český spisovatel znovu otevírá a rozvíjí téma vykořeněnosti a návratů, téma střetu člověka s dějinami.


Čte: Stanislav Šárský

Autor: Ivan BinarPřipravila: Eva LenartováRežie: Petr Gábor

Připravila Ostrava.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.