Ivan Klíma: Osudy, 10 částí

19. srpen 2011

U příležitosti 80. narozenin, které v září oslaví český prozaik, esejista, scénárista a dramatik Ivan Klíma, vysíláme na Vltavě reprízu rozhlasových vzpomínek, které Ivan Klíma pro Český rozhlas 3 - Vltava natočil v roce 2004. Tedy plných pět let předtím, než vydal knižně svoje memoáry s výstižným názvem Moje šílené století. Také rozhlasové vzpomínání Ivana Klímy postihuje, jak se dějinné zvraty miulého století a dva totalitní režimy podepsaly na jeho osudu i na životech jeho nejbližších.

Spisovatel Ivan Klíma, rodným jménem Ivan Kauders, se narodil 14. září 1931 v Praze. Za druhé světové války byl jako mladík internován v terezínském ghettu. Po válce vystudoval češtinu a literární vědy na FF UK v Praze. Stal se redaktorem časopisu Květy, později redaktorem nakladatelství Československý spisovatel, působil v Literárních novinách, v Literárních listech.... Od podzimu 1969 hostoval na michiganské univerzitě. Po svém návratu z USA v roce 1970 už byl zakázaným autorem– živil se zejména dělnickými profesemi. Za tzv. normalizace patřil k reprezentantům literárního disentu, mj. spoluzaložil samizdatovou knižnici Petlice. V prosinci 1989 byl jedním ze zakladatelů Obce spisovatelů, v letech 1990–93 působil jako předseda českého centra PEN-klubu. Jeho dílo je rozsáhlé a žánrově pestré: píše prózu, dramata, reportáže, eseje, fejetony a knížky pro děti. Věnuje se také esejistice, publicistice, rozhlasové a divadelní tvorbě. Ivan Klíma je držitelem řady cen (např. Cena Franze Kafky, cena Karla Čapka, Magnesia Litera za literaturu faktu, 2010 za knihu Moje šílené století).

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.