Ivan Sergejevič Turgeněv: Bez peněz

Humoristická hříčka Bez peněz z pera klasika ruské literatury Ivana Sergejeviče Turgeněva líčí obraz domácnosti chronického dlužníka.

Poslouchejte na Vltavě 21. listopadu 2015 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 27. listopadu 2015.


Údajně světem nepochopený a o vlastní výjimečnosti přesvědčený mladík, který odešel rozvíjet svůj talent do Petrohradu, je vystavován návštěvám věřitelů. Odkládání a vyřizování nepříjemností, spojených s nesplacenými výdaji, však patří ke každodenní práci jeho starého sluhy Matveje.

Sloužit Timofeji Petroviči Žazikovovi není žádný med. Starý Matvej o tom ví své a s láskou vzpomíná na otce a děda současného pána, kteří v poklidu a hojnosti pobývali pouze na rodném panství. Netoužili po vzruchu velkoměsta, vedli usedlý a pohodlný život a byli šťastní, stejně jako jejich sloužící. Mladý pán má ovšem jiné názory na venkovský život. Nudný svět, hloupí sousedé, ošklivé dívky, to vše ho přinutilo odejít do města. Domnívá se též, že komponovat hudbu by nemohl bez ruchu a tepu velkého světa. Navzdory konvenčním tužbám své matky, odejde z domu a bydlí v podnájmu. Hlásá, že poklid a hojnost ho nelákají, ve skutečnosti žije v zahálce a na dluh. O tom, že zpovykaný synek bohaté statkářky je především pokrytec bez talentu, není nutné pochybovat. Bez schopností a dobrotivosti svého sluhy by těžko přežil jen den.

02438077.jpeg

Turgeněvova komická miniatura bystře zaznamenává všeliké lidské charaktery, zároveň ale sarkasticky vykresluje rysy ruské povahy v reáliích 19. století. Autor vytváří vtipné situace s nečekanými návštěvami – od truhláře, pradleny, francouzského malíře až k obchodníkovi se psem – a s dominujícím útočištěm namyšleného zbabělce, totiž skříní, kam se nechá zavírat, aby nemusel řešit nepříjemné potíže s penězi.


Osoby a obsazení: Žazikov (Dobroslav Riegl), Matvej (Jiří Tomek), Blinov (Oldřich Vykypěl), Kupec (Josef Karlík), Němec (Vilém Lamparter), Francouz (Rudolf Krátký), Děvče (Marcela Dürrová), Neznámý (Karel Fajt), Muž se psem (Bohumil Slezáček), Muž z tiskárny (Karel Kabíček) a Pes (Vilém Blažek)

Autor textu: Ivan Sergejevič TurgeněvPřekladatel: Růžena SeydlerováRozhlasová úprava: Rudolf TesáčekHudba: Jaromír DlouhýRežie: Olga ZezulováZvukový mistr: Bohuslav Fiala

Natočeno v Československém rozhlase Brno v roce 1974.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.