Ivan Sergejevič Turgeněv: Snídaně u okresního maršálka

2. červenec 2015
Hra pro tento večer

Méně známá aktovka ruského autora líčící jeden groteskní spor o dědictví.

Poslouchejte na Vltavě 2. července 2015 ve 20:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do středy 8. července 2015.


Komedie o dvou příbuzných, kteří se ani za přispění všech okresních celebrit nemohou dohodnout na rozdělení dědictví, má ráz téměř gogolovský.


Osoby a obsazení: Nikolaj Ivanovič Balagalajev, maršálek okresní šlechty (František Němec), Petr Petrovič Pechtěrjev, bývalý maršálek (Jaroslav Kepka), Jevgenij Tichonovič Suslov, soudce (Jan Přeučil), Anton Semjonovič Alupkin, sousední statkář (Jiří Lábus), Mirvolin, zchudlý statkář ze sousedství (Bronislav Poloczek), Ferapont Iljič Bespandin, statkář (Jiří Ornest), Anna Iljinična Kaurovová, jeho sestra, vdova (Simona Stašová), Porfirij Ignatěvič Naglanovič, okrskový policejní komisař (Jiří Havel), Velvickij, maršálkův tajemník (Vladimír Javorský), Gerasim, maršálkův komorník (Jan Skopeček) a Karp, kočí Kaurovové (Milan Stehlík)

Autor: Ivan Sergejevič Turgeněv Překlad: Jiří MulačRozhlasová úprava a dramaturgie: Jana PaterováRežie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2004.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.