Jan Beneš: Deštivá noc

24. leden 2015

Povídka českého spisovatele, který v roce 1969 emigroval do USA.

Poslouchejte na Vltavě 24. ledna 2015 v 11:31.


Jan Beneš, vynikající spisovatel, publicista a scénárista. A také pozoruhodný člověk s těžkým osudem. Několikrát se dostal do konfliktu s mocí někdejšího československého socialistického státu.

Na jaře v roce 1968 byl za kontakt s Pavlem Tigridem odsouzen k pěti letům, ale pod tlakem veřejnosti mu nakonec byla udělena milost. Rok po sovětské okupaci odešel s manželkou do emigrace, jeho děti však byly zadržovány v Československu a s rodiči se shledaly až po deseti letech.

Povídku Deštivá noc najdeme ve sbírce s názvem Až se se mnou vyspíš, budeš plakat. Původně měla kniha vyjít v roce 1969, ale náklad skončil ve stoupě. Ke čtenářům se povídky Jana Beneše dostaly až v roce 1991. Deštivá noc je autentickým záznamem jedné deštivé noci v roce 1964.


Autor: Jan BenešPřipravila: Eva LenartováRežie: Tomáš Jirman

autor: ele
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.