Jan Němec: Italská spojka

19. březen 2016

Ve věku 79 let zemřel filmový režisér Jan Němec, jeden z filmových tvůrců české nové vlny v 60. letech. Zaujal už svým celovečerním debutem Démanty noci z roku 1964. Film natočený podle povídek Arnošta Lustiga přinesl režisérovi mezinárodní ocenění.

Z knižního souboru autobiografických povídek Nepodávej ruku číšníkovi jsme vybrali povídku Italská spojka. Poslouchejte ji v podání Karla Rodena na Vltavě ve 22:30.


To ho provázelo i v další kariéře – za snímek O slavnosti a hostech označil Němce anglický odborný časopis Film and Filming nejlepším světovým režisérem roku. Na domácí půdě mu ale vynesl film mnoho potíží. Ty prohloubily snímky Strahovské události z roku 1967 (o policejním zásahu proti studentské demonstraci) a Oratorium pro Prahu, které zaznamenalo první den sovětské okupace Československa 21. srpna 1968. Němec nesměl dál točit filmy a nějaký čas pracoval pro televizi. Natočil například recitály Marty Kubišové a Karla Gotta. S nástupem normalizace byl ale donucen opustit Československo, do emigrace odešel v roce 1974. Poté žil 15 let v Německu a USA, kde se živil mimo jiné i natáčením svatebních videí. Byl ale také poradcem při natáčení Nesnesitelné lehkosti bytí a koncem 80. let minulého století získal nominaci na cenu Emmy za dokument o polském exilovém spisovateli Czeslawu Miloszovi.

Po návratu do Česka po roce 1989 natočil například komedii V žáru královské lásky, drama Jméno kódu: Rubín, Toyen, Krajina mého srdce nebo lyrickou zpověď Noční hovory s matkou. Od loňského roku Jan Němec pracoval na filmu Vlk z Královských Vinohrad podle vlastních autobiografických povídek.


Čte: Karel Roden

Autor: Jan Němec

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.