Jaromír Ptáček: Pláč pro pana Jeremiáše

9. červenec 2013

Rozhlasový dramatik a dramaturg Jaromír Ptáček byl významnou postavou zlaté éry rozhlasové hry v šedesátých letech.

Do domácího prostředí přinášel vlivy absurdního dramatu a moderní literatury, inspiroval se také filmem a soudobým výtvarným uměním.

Jeho hru Pláč pro pana Jeremiáše o nečekaných důsledcích projevené lidskosti vysílá Český rozhlas Vltava v úterý 9. července od 21 hodin a 30 minut. Po odvysílání si hru budete moci poslechnout ještě celý další týden na stránce Hry a literatura.

Osoby a obsazení: Jeremiáš (Jiří Kostka), stará žena (Inez Hofbauerová), učitel společenské výchovy (František Baťka), mladý muž (Jan Němeček), unavená žena (Zora Jiráková), mladá dívka (Jana Postlerová), opilý pán (Jaroslav Heyduk), důležitý pán (Jaroslav Choc), první ošetřovatel (Zdeněk Jiřičný), druhý ošetřovatel (Jiří Miegl), úředník (Ladislav Fišer), montér (Alexandr Postler), penzista (Josef Benátský), paní z domácnosti (Netta Deborská), dáma (Jarmila Balašová), hlasatelka + chór (Eva Wimmerová), reportér (Karel Sedláček), chór (Květa Hanková), chór (Svatava Šanovcová), hlasatelka (Miroslava Kroftová), hlasatel (Vladimír Khodl), pán se psem (Antonín Hajšman) a lékař (Václav Neužil).

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.