Jelena Mašínová: Ádaeda. Hra o schizofrenní symbióze muže Ády a jeho mluvícího psa Edy

10. červen 2023

Muž Áda a jeho pes Eda spolu dlouho žili uzavřeni před okolním nepřátelským světem. Ten je ale dostihne a zneužije pro své cíle... Originální moralitu s překvapivou pointou, která ukáže, že všechno bylo vlastně jinak, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Pavel Rímský a Jan Novotný
Režie: Karel Kříž
Natočeno: 1992

Nejoddanějším společníkem zaměstnance mezinárodní telefonní ústředny Adolfa Neumanna je jeho pes Eda. Aby mohl svému pánovi vyjádřit všechnu svou lásku, naučí se dokonce mluvit. Je možné, aby zvíře se schopností vyjádřit se lidskou řečí převzalo od lidí jejich morální zásady? Nebo je v lidské stejně jako ve zvířecí nátuře jít za okamžitým prospěchem a podle potřeby ohnout hřbet, i když to znamená fízlování a udavačství?

Jelena Mašínová vystudovala dramaturgii na filmové fakultě AMU v Praze a debutovala velmi zdařilým filmem Sedm zabitých. Další scénář Nápady Svaté Kláry se realizoval v hamburské televizi poté, co autorka byla nucena se svým manželem Pavlem Kohoutem odejít za podpis Charty 77 do Rakouska. Po listopadové revoluci v roce 1989 se už v České televizi realizovalo několik scénářů, které napsala s Pavlem Kohoutem – Hodina tance a lásky, Krutí králíci, P.F. 77 nebo šestidílný seriál Konec velkých prázdnin. Zvláštní cenu poroty získal v Karlových Varech i izraelský film Svatá Klára, který byl natočen podle jejího scénáře.

V Rakousku začala psát rozhlasové hry. Český rozhlas realizoval se zpožděním vynuceným politickou situací, po roce 1989 její úspěšnou hru Ádaeda, Levá a pravá, Motýlí smrt a Z tajného deníku princezny Anny.

Spustit audio

Související